Te prille ideeën, liever eerst verder uitwerken

Veel mensen komen naar buiten met te prille ideeën. Maar gisterenavond werd ik gebeld door een tot dan toe onbekende man. Hij had een idee. Via Google was hij op mijn site gekomen. Vlot vertelde de man wat hij had bedacht. En het was leuk te constateren dat hij zich had voorbereid. Hij wist waar hij het over had en was wellicht mede daarom niet bang zijn idee te delen.

De afgelopen vijfentwintig jaar ben ik op zo’n manier regelmatig benaderd. Er zijn zelfs perioden geweest dat ik meerdere keren per week werd gebeld of geschreven door mensen met ideeën, innovaties en dergelijke. Hun vraag was vrijwel altijd hoe ze met hun prille ideeën verder moesten.

Vanuit mijn interesse voor alles wat met creativiteit te maken heeft en de daarbij opgebouwde kennis kon ik altijd wel iets zinvols zeggen. Dat kon een advies zijn in de goede richting, een boekentip voor verder lezen of een waarschuwing.

Ervaring

Na drie jaar intensief kennis en ervaring opdoen over archiveren en digitaliseren, roepen vrienden wel eens: ‘je bent een autoriteit, daar moet je meer mee doen’. Maar het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Ook bij kennis, hoewel je dat gewoon verder blijft verzamelen.

Dus ook toen afgelopen week een relatie me wees op mijn ‘senioriteit’, alleen het woord al, dacht ik ‘nee, ik vervolg liever mijn pad met de volgende stap’. De bagage blijft behouden en is gewoon onderweg beschikbaar en zal groeien met nieuwe inzichten, ervaringen en feiten.

Intermezzo

Twee weken geleden had ik een vrouw op bezoek die kort daarvoor haar eerste boek had afgerond. Ze twijfelde of ze het manuscript zou achterlaten. Het blijft na al die jaren nog steeds leuk te zien hoe mensen met hun creatieve werk omgaan. Terecht natuurlijk dat ze een zekere schroom had. Niet vanwege mij, maar vanwege een ‘je kunt nooit weten’.  Ik kon het niet laten, na zes keer bevestigen van de vraag of ze het veilig achter kon laten, bij de zevende keer te antwoorden ‘ik zou het niet doen’. Waarop de twijfel opnieuw toesloeg.

Vanaf mijn tweeëntwintigste ben ik zelf niet meer zo voorzichtig. Toen realiseerde ik me dat het vaak niet nodig is. Van de honderd mensen die je een idee of concept vertelt, snappen 95 niet wat je bedoeld of ze kunnen de omgeving ervan niet overzien. De vijf die het wel begrijpen, hebben de middelen niet, de kennis ontbreekt of ze hebben het te druk met hun ‘core business’. Verder is het vooral ook vertrouwen hebben in de mensen waarmee je werkt. Want uiteindelijk moet je er vroeg of laat mee naar buiten, als je het idee bespreekt met de bouwer van een dummy, met een industrieel vormgever, met een uitgever of een ander die je nodig hebt om het idee concreter te maken.

Natuurlijk ging het wel eens mis en ging er iemand met het idee vandoor. Vaak waren het dat te prille ideeën. Ik had ze dan te weinig uitgewerkt en de ontvanger kon er nog alle kanten mee op. En ja, zo werkt het ook andersom (zie ‘een nieuw bedrijf‘)

Prille ideeën

Want dat is wat me vooral opviel/-valt bij de ideeën die ik in het verleden voorgeschoteld kreeg en nog krijg. Het zijn vaak te abstract, prille ideeën. De bedenker formuleert ze bovendien met weinig kennis van de omgeving. Met andere woorden, het zijn meer ondoordachte suggesties dan uitgewerkte ideeën. Er is niet de moeite genomen informatie te verzamelen rond het idee. Zelfs de eigen gedachten en wensen rondom het idee zijn niet bekeken.

Dan krijg ik een telefoontje, soms van een wildvreemde, die zegt: ‘die fabrikant heeft alleen bekers van 4 en 8 cl. Ik denk dat het een goed idee is om ook een beker van 6 cl te hebben’. Het heeft dan vaak tijdens het telefoneren nog even geduurd voor de beller durft te vertellen wat zijn idee is. Daarna volgt meestal een stilte. Gevolgd door de uitgesproken verwachting dat er een fabrikant op hun ‘idee’ zit te wachten. Bij wat ‘ingenieuzer’ ideeën weet de ‘uitvinder’ doorgaans nog niet welke kleur, maat of gewicht zijn uitvinding moet hebben, als ik naar die eenvoudige zaken in de omgeving van het idee vraag.

Kennis opdoen

Natuurlijk blijf ik altijd netjes. Terwijl ik denk, lees eens een boek, ga naar het Syntens innovatiecentrum om je licht op te steken, wordt lid van de NOVU en vooral dus ’doe je huiswerk’, formuleer ik een vriendelijk advies dat past bij de persoon.

Ik kan me voorstellen dat iemand niet weet hoe hij een idee/concept moet vastleggen, een licentie-overeenkomst opstelt, een professionele dummy maakt of een presentatie waarvan de afnemer van zijn stoel dondert van enthousiasme. Dat zijn specialismen waarbij allerlei mensen kunnen helpen. Maar je mag toch verwachten dat  iemand in staat is zelf op zijn minst enig onderzoek te doen naar het belang van een idee. En de opgedane kennis gebruikt om het prille idee meer ‘handen en voeten te geven’.

Dorus octrooibureau

Vorige week zag ik de bekroonde sketch van Dorus met de dronken man van het octrooibureau. Dat doet me denken aan nog zo’n dingetje bij prille ideeën. Er wordt niet gekeken of iets al bestaat. Het zou het eerste moeten zijn wat een ideeënmaker doet voor hij zijn gedachtenspinsel verder uitwerkt. Het gaat er daarbij niet om, de vele online documenten door te bladeren van patentorganisaties. Gewoon rondkijken op een alledaagse manier is voldoende. Internet kan daarvoor handig zijn, maar ook vakbladen, folders, onderzoeken en andere bronnen op het terrein vanhet idee.

Het is niet alleen heel leuk om dat onderzoek te doen. Het voedt de bedenker bovendien met aanvullende ideeën. Daarmee kan hij zijn idee verfijnen en wellicht echt bijzonder, onderscheidend en verkoopbaar maken.

En als dan uiteindelijk het idee is uitgewerkt is er nog een hele lange weg te gaan.

Lees ook het bericht ‘ideeën door verwondering‘ of bekijk het overzicht van berichten over en met ideeën.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 maart 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *