Gezond oud worden

Oud worden  is één ding. Gezond oud worden is, als je tenminste streeft naar een hoge leeftijd, het hoogste doel. Mensen die me kennen of vaker berichten op deze site lezen, weten dat ik houd van eenvoud. Het liefst pel ik de blaadjes van de artisjok, die het leven is, om bij het hart, de kern, te komen.

Vrijgemaakt van alle onzin openbaart zich daar vaak hoe simpel het leven in feite is. Dat zeg ik al jaren en de enigen die me daarin tegenspreken zijn mensen die van hun leven een rotzooitje maken en voortdurend ziek, zwak en misselijk zijn.

Zelfcontrole

Gezond oud worden. Je hebt het natuurlijk niet helemaal zelf in de hand. Er kunnen erfelijke factoren zijn. Je kunt een ongeluk krijgen of in een situatie worden gedreven waarin je niet helemaal je eigen leven kunt leiden. Dat ontneemt je er niet van kennis te vergaren. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet de flauwekul artikelen in damesblaadjes waarin oude, en vaak al weerlegde, kennis wordt herkauwd door het met een nieuws sausje op te dienen.

Het soort boeken van schrijvers waarover ik gisteren schreef zijn al wat beter. Je moet er meerdere lezen om de flauwekul er uit te filteren en er een rode draad in te ontdekken. Helaas is er geen enkel boek waarin, wat ik noem ‘essentiële’ kennis, is samengebracht. Zo’n boek der boeken zou te dun zijn en daarmee voor de meeste mensen ongeloofwaardig.

Maar met levensbeschrijvingen kom je soms wel in de buurt. In het kader van gezond oud worden vind ik het bijvoorbeeld vreemd dat je nooit iets hoort of leest over Luigi Cornaro.

Luigi Cornaro

Alvise Cornaro (zie PS)

Alvise Cornaro (zie PS)

De familie Cornaro was een rijke Venetiaanse familie in de 15e en 16e eeuw. Luigi is ergens rond 1460 geboren (volgens de Encyclopedie Brittanica 1467). Hij leefde het rijke leven van die tijd. Een leven dat voornamelijk bestond uit extravagante feesten, dure luxe kleding, sport en intellectuele bezigheden.

Dagelijks vier of vijf keer uitgebreid eten was niet ongewoon. Die bacchanalen eisten hun tol. Tegen zijn veertigste lag Luigi Cornaro meer dood dan levend op bed. De levensverwachting in die tijd was 50. Dus hij zou nog minstens 10 jaar verder moeten kunnen. Zijn doktoren zeiden hem dat het mogelijk was, als hij zijn eetgewoonten zou aanpassen.

Aan de slag

Anderen zouden de raad wellicht in de wind slaan, maar Cornaro pakte het serieus op.

In die tijd was er nog weinig kennis over het verband tussen voeding en gezondheid. Carnaro’s eerste beslissing was dat hij zijn verwachte laatste tien jaar verstandiger zou eten. Bij wijze van experiment begon hij zijn voeding te minderen. Kort daarna had hij het teruggebracht tot 12 gram vaste voeding en 14 gram wijn, dat het water van die dagen was en van een andere samenstelling dan onze wijn.

Doseren

Hij voelde zich al snel beter. Zijn gezondheid was zo toegenomen dat hij vasthield aan de methode. Toen hij inmiddels 68 was, ruim boven de levensverwachting in de Middeleeuwen, waarschuwden zijn artsen hem. Ze vonden hem te mager en drongen aan op meer eten en drinken.

Cornaro deed wat hem werd aangeraden door iets meer tot zich te nemen. Vrijwel direct daarop werd hij grieperig werd. Hij ging terug naar het ‘rantsoen’ dat hij zichzelf had opgelegd en waarmee hij na zijn 40ste nooit meer ziek was geweest. Hij hield het vol tot het eind van zijn leven. Cornaro stief op 102 jarige leeftijd, na een buitengewoon kort ziekbed.

Boeken

Titelblad van uitgave uit 1740 van boek 'Long and Healthful Life', vertaling van boek Luigi Cornaro

Titelblad van uitgave uit 1740 van boek ‘Long and Healthful Life’, vertaling van boek Luigi Cornaro

Luigi Cornaro beschreef zijn methode in een boek van vier delen. In deze ‘Verhandelingen op een gematigd leven’ beschrijft hij zijn idee dat mensen minder moeten gaan eten als ze ouder worden. Ook schrijft hij dat het lichaam de voorkeur geeft aan weinig voeding in tijden van zwakte. Met andere woorden beter geen voeding  dan te veel. ‘Het is absoluut waar’, schrijft hij, ‘dat als je gematigd eet je toekomstige ziekte afwend, omdat een goed geregeld leven alle oorzaken van ziekte verwijderd’.

De ideeën van Cornaro waren lange tijd populair, maar verdwenen geleidelijk. Vandaag de dag hebben weinigen van Cornaro gehoord. Ik vond het leuk zijn ideeën over gezond oud worden bevestigd te zien in de documentaire ‘How to live to 101’. De documentaire waarover ik gisteren schreef.  Cornaro wordt er volgens mij niet in genoemd.

Meer informatie:

PS. Over Cornaro is nogal wat onduidelijkheid. Ten eerste staat de geboortedatum van Luigi niet vast. Daarnaast worden er twee Cornaro’s vaak door elkaar gehaald: Luigi Cornaro van de rijke tak en Alvise Cornaro, de zoon van een herbergier. Volgens sommigen is het Alvise geweest die de Verhandelingen schreef, anderen spreken van twee verschillende boeken over gezond ouder worden. Daarbij zouden de beide Cornaro’s elk een boek hebben geschreven. De boodschap van beide Cornaro’s is echter duidelijk, eet gematigd en je kunt gezond oud worden.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 maart 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *