Israel – een favoriet uit mijn jeugd

Ik had een paar weken ervoor mijn eerste echte platenspeler gekocht. Daarmee verving ik de Philips koffergrammofoon, waarvan de luidspreker in de deksel zat en waarmee ik alleen plaatjes van mijn ouders draaide. Mijn eerste LP was ‘Emerson Lake & Palmer’, de eerste plaat van de band met dezelfde naam.

Kort daarna hoorde ik een nummer op de radio dat ik heel mooi vond. Bij de tweede keer, een paar dagen later, wist ik hoe het heette. Ik snelde naar de platenzaak aan de Voorstraat in Utrecht. Daar kenden ze de plaat niet. De man bij Staffhorst in de Drieharingstraat vertelde dat de plaat niet meer te koop was. Veel later vertelde iemand me dat het werd geboycot en dat de band zelf de plaat uit de handel had laten halen. Maar feiten daarover heb ik nooit terug kunnen vinden.

Israel

Het was het nummer ‘Israel’ van de Bee Gees.

Een paar weken geleden zat ik met een stel vrienden. Om de beurt zochten we een nummer op YouTube als achtergrond bij onze gesprekken. Charles koos het nummer ‘Israel’ van de Bee Gees. Voor het eerst in al die jaren hoorde ik het lied uit mijn jeugd weer. Ik vond het nog even mooi en goed als toen.

Barry Gibb

Barry Gibb

Natuurlijk ontstond een gesprek over de Bee Gees. Dat was immers lange tijd een band waarvan je als jongen niet snel vertelde dat je hun muziek goed vond. Rob zei dat hij vond dat ze een paar hele goede nummers hadden gemaakt. Hij heeft conservatorium gedaan en van hem nemen we snel wat aan over compositie en dergelijke.

Barry Gibb

Een opmerking van Erik zette het gespreksonderwerp echter op een verrassend ander spoor. Hij vertelde dat in zijn jeugd Barry Gibb een rolmodel voor hem was. Erik wist dat hij absoluut hetero was. Toch had de oudste Gibb een ongewone aantrekkingskracht op hem uitgeoefend.

Zijn openbaring was voor ons een aha-erlebnis. Niet vanwege een nieuw inzicht in Erik. Maar door de constatering dat we allemaal rolmodellen hebben of hadden als man/jongen, maar dat in onze jeugd angstvallig voor ons zelf hadden gehouden. Ook begrepen we dat het type rolmodel in de loop van de jaren was veranderd van fysiek gewenst evenbeeld naar een geestelijk, zakelijk of ander voorbeeldfiguur.

Israel en Trafalgar

Na het uitkomen van de LP ‘Trafalgar’ in 1971 toerden de Bee Gees door Australië. Eén van de songs op die LP is het nummer ‘Israel’. Aan het eind van de toernee wilden ze naar huis, maar één van de broers stelde voor een paar verrassingsoptredens in Israël te doen. Het bijzondere is dat, hoe goed er ook is gedocumenteerd, deze optredens in slechts weinig overzichten worden genoemd.

Het hoesje van de Nederlandse single Israel van de Bee Gees

Het hoesje van de Nederlandse single Israel van de Bee Gees

De optredens in Israel leek Polydor, de platenmaatschappij van de Bee Gees, een goede aanleiding een single uit te brengen met het nummer ‘Israel’ op de A-kant en ‘How can you mend a broken heart’ op de B-side. De plaat haalde nauwelijks de Israelische hitlijst.

Alleen in Nederland

Het uitbrengen van de single in Israël wordt daardoor vrijwel nergens genoemd. Alleen de Nederlandse single die een paar maanden later werd uitgebracht is officieel. Op de B-kant van de Nederlanse uitgave kwam ‘Dearest’, ook van de LP ‘Trafalgar’.

In Nederland stond ‘Israel’ 3 weken in de top-40, met als hoogste notering de 22-ste plaats. Het singletje was alweer weg toen ik mijn aankoop wilde doen bij Stafhorst.

1971/1972

Volgens de officiële biografie van de Bee Gees zou de beslissing over de Nederlandse single pas eind januari 1972 zijn gemaakt. Officiële gegevens van Polydor meldden:
1971: BEE GEES – Israel (Barry Gibb) b/w Dearest (Barry & Robin Gibb) (Single; Polydor 2058 235)

De single komt echter pas in week 21 binnen in de top-40 op nummer 33. De week erop stijgt het naar de 22ste plaats, daarna zakt het naar de 27ste plaatst. Na drie weken verdwijnt het weer van de lijst. En als ik dan toch met details bezig ben… het nummer Israel is geschreven door Barry Gibb. Het is opgenomen op 7 april 1971 in de IBC Studios in Londen en duurt officieel 3:54.

Meer informatie:

De tekst:

You’ve had your troubles Israël
I’ve seen them all
But you put the writing on the wall
Israël Israël yeah

You know I’ve seen you fall so many times
I’ve cried for you and that’s a crime
Israël Israël Israël

Where there’s sand
Where there’s beautiful sand yeah
You know you got a kind of feeling
That’s just grand
Take me into your arms
Let me be with you
Israel Israel Israel

I like the smiles up on your people’s faces
They make you feel warm embraces
And I want that kind of smile
that kind of smile
Israel you make the whole world think about you
And if they don’t they’ll find a reason
to shout about Israel Israel

You’re the only one Israel Israel
Tell me all about it!
Tell me all about it
Tell me all about it
Oh take me into your arms
And make me feel your goodness
Be with me Israel
Hey hey hey hey
Oh oh oh
Take me into your arms
Let me hold hold you to myself
Oh I want to Israel

Israel Oh take me back into into your arms
Israel Israel Israel Israel
Israel

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 maart 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Israel – een favoriet uit mijn jeugd

 1. Michiel Boland
  1

  Goedemiddag,

  ik lees je blog en wilde je even laten weten dat ik het singeltje net op een rommelmarkt heb gekocht. Heb het nog niet geluisterd en weet er verder ook weinig van.

  mvg,

  Michiel Boland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *