Fort Maarsseveen

Afgelopen vrijdag was ik met Geert en Guus in Fort Maarsseveen. Ik kwam er een aantal jaren geleden vaak langs, toen ik nog aan de Maarsseveensevaart in Maarsseveen woonde (echt waar). Het Fort lag er toentertijd verlaten bij. In tegenstelling tot Fort Blauwkapel waar ik nog wel eens kwam met het SOG.Nog steeds is er aan de buitenkant de rust en wildernis die je bij een ongebruikt fort verwacht. Maar binnen blijkt het te bruisen.

Fort Maarsseveen

Fort Maarsseveen

Binnen vertellen onze gastheren, Pascal van Droogenbroeck en Tom Blanken, ons vol geestdrift over de ambitie met de vier peilers, waaraan de afgelopen tijd is gewerkt. Ze leggen de plannen uit en het verwachte tijdspad van uitvoering.Er hebben inmiddels diverse activiteiten plaatsgevonden in Fort Maarsseveen. Er waren toneelvoorstellingen, een expositie van schilderijen, een markt met duurzame producten en andere happenings.

Enthousiast vertellen Pascal en Tom over de ambtenaren van de Gemeente Stichtse Vecht, de bewoners uit de omgeving en de vele anderen die op allerlei manieren helpen de plannen te verwezenlijken. Naast Pascal en Tom is Marcel Blekendaal het derde lid van de Trojka, die de kar trekt. Marcel is ‘de polderwachter‘, die volgens zijn companen buitengewoon interessante wandelingen organiseert door de polder.

Omslag van het beleidsplan C-Fordt

Omslag van het beleidsplan C-Fordt

De vier peilers van de stichting C-Fordt zijn:
1.  Duurzaamheid/Duurzame ontwikkeling
2. Cultureel ondernemerschap
3. Social Return
4. Participatie

Van Maarsseveen

Nadat Tom en Pascal hun verhaal hebbe verteld krijgen we een rondleiding. Ik vertel Tom tijdens onze rondgang door de kruitkamers, munitiemagazijnen en andere vertrekken over het verhaal dat al jaren rondgaat in mijn familie van vaderskant. Het is inmiddels meer een anekdote.

Daarin zijn mijn  voorouders vanuit Duitsland naar Nederland gekomen. Duitse adel die zich vestigde in Huize Maarsseveen en die ergens nog een link hebben met Amsterdam. Bij mijn opa hing toen ik jong was nog een schilderij van het huis, dat leek op één van de vele buitenhuizen langs de Vecht. Als ik mijn opa vroeg of hij de adellijkheid kon bewijzen, dan stroopte hij zijn mouw op en liet de blauwe bloedadertjes zien bij zijn polsen.

Van Ad van Maarseveen had ik al eens een stamboom gekregen. Daaruit zou blijken dat de tak met één s zich in de  Middeleeuwen met piraterij bezighield. Het prinsdom van mijn tak zou, als het waar is, daarmee vergeleken een leuk contrast zijn.

Meer informatie

:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 maart 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *