Zoeken in Google

Dit bericht gaat over zoeken in Google. De aanleiding leek een onderzoek over tijdrovende activiteiten tijdens het werk. Een Amerikaans onderzoek van een bedrijf dat software verkoopt voor tijdregistratie. Beetje subjectief wellicht, toch denk ik dat de top-10 ook voor Nederlanders heel herkenbaar is.

De top-10 bestaat uit activiteiten waar mensen één op meer uur per dag aan besteden en die nauwelijks productief zijn. Emailen staat op één. Een derde van de medewerkers van een bedrijf besteedt hier één tot twee uur per dag aan. Een vijfde van hen is zelfs meer dan twee uur per werkdag bezig met emails.

De top-10

  1. Emailen
  2. Surfen op internet
  3. Tv kijken
  4. Uitstellen van taken die moeten
  5. Vergaderingen
  6. Kletsen met collega’s – maar niet over werk
  7. Reizen: van de ene afspraak naar de andere
  8. Facebook, Twitter en andere social media
  9. Telefoneren en smsen – maar niet voor werk
  10. Bureaucratie: op zoek naar de paarse krokodil

Een tijdje terug werd een informatiedeskundige geïnterviewd bij BNR. Hij wees ook op de enorme tijd die verloren gaat aan het email-gedrag van werknemers. Bedrijven als ING, Shell, Philips en anderen proberen dit daarom terug te dringen. Hij vertelde dat er in het buitenland zelfs bedrijven zijn die emailloos zijn of (weer) willen worden. Hij gaf als ik me goed herinner ook tips om slimmer om te gaan met email. Daarbij wees hij op de pijnpunten van tijdverslinders bij email. Eén daarvan was het altijd CC’en van alle betrokkenen, die dan weer reageren, naar iedereen, etc.

Slim zoeken in Google

Bij mij op kantoor zie ik vooral mensen surfen op internet. De meeste tijd daarvan is het Google-scherm in beeld. Zoeken in Google doen ze minder slim dan ik is me al een paar keer opgevallen als ik er ongeduldig achter sta. Sorry kantoorgenoten.

Slim zoeken heeft een aantal voordelen. Het bespaart tijd, je bent sneller bij de waardevolle informatie omdat je de resultaten niet meer laat afhangen van de zoekmachine, maar van je eigen zoekgedrag.

Eén van de meest opvallende verschillen tussen slim zoeken en zo maar wat doen is het gebruik van zoekcommando’s en –operatoren. Sta je bij iemand die iets opzoekt in Google dan worden vrijwel altijd enkel een rijtje woorden in gegeven. Ook over de woorden die worden ingegeven is wel wat te zeggen. Wellicht aan het eind van dit bericht.

Zoekcommando’s en -operatoren We lezen de handleiding nooit, maar soms is het toch wel handig. Die paar minuten die het kost leveren je direct daarna al veel extra tijd op. De algemene zoektips van Google vind ik persoonlijk niet zo bijzonder en zelfs storend, maar inzicht in hun commando’s en operatoren is wel waardevol: Google commando’s en -operatoren.

Natuurlijk hoef je ze niet allemaal te kennen. Het gaat er om te weten welke voor jou handig kunnen zijn. Zelf gebruik ik er slechts enkele, de hieronder staande, en daarmee kom ik al een heel eind, eh… ben ik al een heel stuk sneller:

  • “Jan Jansen” ; zoekt exact naar ‘jan jansen’, zonder aanhalingstekens krijg je ook Piet Jansen en Jan Pietersen
  • -mieke ; zoekt naar alles in de zoekregel, maar sluit ‘mieke’ uit
  • “John * Kennedy” ; vult het onbekende in (let op aanhalingstekens)
  • 4..8 ; vult een nummerieke waarde aan en zoekt in dit geval 4, 5, 6, 7, 8
  • jansen OR janssen ; zoekt naar beide varianten, handig als je de naam niet exact weet. Kun je ook voor andere zoekopdrachten, bijv. plant OR bloemen
  • “site:renevanmaarsseveen.nl parkinson” ; zoekt alleen op mijn site
  • allinurl:wetten parkinson ; woorden moeten in de url van de gevonden pagina’s staan
  • “Jan Jansen” AROUND(6) wielrenner ; alleen zoekresultaten waarbij ‘Jan Jansen’ maximaal zes posities van ‘wielrenner’ staat

Ik zou nog even terugkomen op woorden ingeven en zoeken. Het is altijd zinvol niet zo maar direct woorden in te typen. Even nadenken over datgene waar je een antwoord op wilt vinden helpt de zoekvraag te verbeteren. Het lijkt een open deur, maar die blijkt toch voor veel mensen gesloten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *