Mohammed Ali foto’s

Eerder schreef ik al over mijn schatkamer met foto’s. De uitgebreide fotocollectie van meer dan 7 miljoen foto’s die educatieve uitgeverij Polyvisie opbouwde in de jaren 1950 – 1990. Gisteren zocht ik weer eens iets specifieks. Iets anders doe ik niet meer. Maar je komt dan toch altijd weer pareltjes tegen. Of zoals meerdere bezoekers de afgelopen jaren zeiden ‘er zit goud in, maar waar?’.

Gisteren stuitte ik tussen materiaal voor een serie over Afrika ineens op foto’s van Mohammed Ali,  in Zaïre vlak voor ‘The Rumble in the Jungle’.

Ik kan me voorstellen hoe het is gegaan. Een fotograaf van Polyvisie gaat op pad en kreeg zoals altijd bij Polygoon en Polyvisie een driedubbele opdracht ‘schiet materiaal voor de bedoelde opdracht(en of serie(s), kijk voor mogelijke series om je heen en maak foto’s én fotografeer andere interessante dingen’.

De driedubbele opdracht had ook kunnen luiden: fotografeer, fotografeer, fotografeer. Zoals al bij het begin van Polygoon in 1919 werd gezegd ‘maak je rolletje vol’.

Zo is de fotograaf tijdens zijn reis door Afrika ook naar de bokswedstrijd van Mohammed Ali gegaan. Op het kaartje bij de foto’s staat de naam van de fotograaf en ‘Mohammed Ali, Zaïre 1974, Angelo Dundee’.

Onderstaande foto vind ik het mooist. Dat is natuurlijk persoonlijk. Hij is vanaf de tribune genomen. Het beeld gaat over de fotografen op de voorgrond. Het valt me op hoe dichtbij het publiek is. Geen beveiligers rondom Ali. Alleen de man die al jarenlang zijn trainer is, Angelo Dundee, loopt met een emmertje en Mohammed Ali’s handschoenen voor hem uit.

mohammed-09

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.