- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Mohammed Ali foto’s in Zaïre 1974

Mohammed Ali

Gisteren stuitte ik tussen materiaal voor een serie over Afrika ineens op foto’s van Mohammed Ali. Hij is onderweg naar de boksring voor de wedstrijd die bekend staat als ‘The Rumble in the Jungle’. Het is Zaïre 1974, zijn tegenstander is George Forman.

Foto-archief

Eerder schreef ik al over mijn schatkamer met foto’s. De uitgebreide fotocollectie van meer dan 7 miljoen foto’s die educatieve uitgeverij Polyvisie opbouwde in de jaren 1950 – 1990. Gisteren zocht ik weer eens iets specifieks. Iets anders doe ik niet meer. Maar je komt dan toch altijd weer pareltjes tegen. Of zoals meerdere bezoekers de afgelopen jaren zeiden ‘er zit goud in, maar waar?’.

Nu dus de foto’s van Muhammed Ali.

Een werkwijze

Ik kan me voorstellen hoe het is gegaan. Een fotograaf van Polyvisie gaat op pad en krijgt zoals altijd bij Polygoon en Polyvisie een driedubbele opdracht:

De driedubbele opdracht zou ook kunnen luiden: fotografeer, fotografeer, fotografeer. Zoals al bij het begin van Polygoon in 1919 werd gezegd ‘maak je rolletje vol’.

Muhammed Ali, in Zaïre

Zo is de fotograaf tijdens zijn reis door Afrika ook naar de bokswedstrijd van Mohammed Ali gegaan. Op het kaartje bij de foto’s staat de naam van de fotograaf en ‘Mohammed Ali, Zaïre 1974, Angelo Dundee’.

De foto in de header vind ik het mooist. Dat is natuurlijk persoonlijk. De fotograaf nam het vanaf de tribune. Het beeld glijdt over de fotografen op de voorgrond. Het valt me op hoe dichtbij het publiek is. Er is geen beveiligers te zien rondom Ali. Alleen de man die al jarenlang zijn trainer is, Angelo Dundee. Hij loopt voor Ali uit met een emmertje en Mohammed Ali’s handschoenen.

Zie ook bericht over mijn foto-archief ‘Utrecht op oude foto’s‘ of DAF en NedCar‘. En voor meer informatie over Muhammed Ali op wikipedia