Royal Red Box

Vandaag start in galerie Article in Wijk bij Duurstedede de fototentoonstelling The Royal Red Box. Een expositie met foto’s van het Koninlijk Huis uit het archief van Polyvisie. Maar niet zo maar foto’s zoals we er ruim zeven miljoen hebben. Het zijn de foto’s uit de Royal Red Box, de Koninklijke Rode Doos.

Het verhaal van de Royal Red Box

We wisten bij aankoop van onderwijs uitgeverij Polyvisie dat een groot deel van het archief was opgeslagen. Twee dagen voor de formele overdracht gingen we kijken in het depot bij Schiphol. In de klimaatbeheerste ruimte konden we niet goed uit de voeten tussen alle pallets. We hielden het al snel voor gezien. Het ging ons vooral om een algemene indruk.

Na het zetten van de handtekeningen reden we met een kleine vrachtwagen opnieuw naar Schiphol. Te midden van alle pallets met filmblikken stond er één met bovenop een rode doos. Vreemd dat we die de eerste keer niet hadden gezien. Als een markering tussen alle grijze blikken schreeuwde het ‘kijk in mij, ik ben bijzonder’.

De doos was inderdaad bijzonder. Het gehele beeldarchief van Polyvisie bestond uit negatieven en dia’s. Alleen in die rode IKEA vouwdoos zaten foto’s. Foto’s van het Koninklijk Huis in allerlei kwaliteiten en van een ruime periode. Een van de partners schreef een labeltje ‘Koninklijk Huis’, maar vanaf toen heette de doos de ‘Royal Red Box’.

En de Koninklijke Rode Doos ging een eigen leven leiden. Want er kwam regelmatig bezoek naar het archief, een taxateur, hoofdredacteur, uitgever of historicus. Als hij of zij draaierig werd van de vele filmblikken, negatieven en dia’s, dan duwden we de rode doos onder zijn of haar neus. Konden ze even bladeren door een Koninklijk verleden.

Bij het plaatsen en verder archiveren van het archief vonden we van tientallen foto’s uit de doos de bijbehorende negatieven. Ook vonden we meer foto’s in enveloppen, doosjes en tussen papier. Ze gaven een prachtig algemeen beeld van historisch Nederland. Maar het was nooit meer zo spannend als die rode doos bovenop de filmblikken in dat depot bij Schiphol.

Galerie Article

De fototentoonstelling in Galerie Article is te zien van 12 april t/m 25 mei, van woensdag t/m zondag van 13:00-18:00 uur (en op afspraak: 0343-573534 / 06-53846210).  Galerie Article bevindt zich in de Oeverstraat 17 te Wijk bij Duurstede.

De expositie bij Galerie Article is mede mogelijk gemaakt door de inbreng en samenwerking met McWood Solutions.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *