Eetbaar en afbreekbaar

golfteeIn de tijd dat ik veel golfde ergerde ik me aan de tee’s die na het afslaan op de grasmat bleven liggen. Al die stukjes hout waarvan je er vaak meerdere versleet per ronde. Dat moest toch anders kunnen? Eetbaar en afbreekbaar waren toen al een beetje ingeburgerde woorden als voorlopers van cradle-to-cradle.

Ineens wist ik de oplossing terwijl ik weer eens een tee tot spaanders sloeg. Zo’n tee moest toch ook eetbaar of afbreekbaar kunnen. Nou ja, eetbaar. Na wat rond zoeken had ik de de stoffen, productiemethode en dergelijke.

Willem van Kooten

Kort daarna belde ik Willem van Kooten . Ik wist dat hij een enthousiaste golfer was, die bovendien bezig was met het aanleggen van een golfbaan (of daarvoor plannen had). Na het telefoongesprek faxte ik hem op 8 juli 1996 het volgende bericht.

Aan: Willem van Kooten
Van: René van Maarsseveen

Geachte heer van Kooten,

Graag zou ik met u een gesprek hebben over enkele van mijn ideeën en welke mogelijkheden er bestaan deze, tot beider voordeel, uit te voeren. Door mijn marketingachtergrond zijn mijn ideeën al redelijk op realisme getoetst en vaak al uitgewerkt tot uitvoeringsconcepten.

Tijdens een eerste gesprek, dat ik als oriënterend beschouw op het persoonlijke vlak, wil ik, indien gewenst, als praatstukken drie ideeën voorleggen:

– Alternatieve golftee Een simpel produkt dat, als het aanslaat, wereldwijd gebruikt kan worden in de snel groeiende golfmarkt. Denk even aan het aantal tees dat uzelf per ronde gemiddeld gebruikt.

Met vriendelijke groeten,

René van Maarsseveen

Kort daarop had ik een eerste gesprek met Willem van Kooten bij zijn productiebedrijf Red Bullet in Hilversum. We spraken onder andere over literatuur en taal en over geld, producten en het gebrek aan kennis over wat er leeft in de maatschappij bij politici en televisiemakers.

De beschrijving van de op basis van zetmeel gemaakte tee had ik enkele weken daarvoor al geregistreerd bij de belastingdienst. Niet echter het idee voor een huis, tuin en keukenschriftje voor Albert Heijn. De Heer van Kooten gaf me enkele zakelijke tips.

Ik denk nog regelmatig aan die tips. En soms ook aan het feit dat hij de dag na ons gesprek hals over kop in alle media kwam met het idee een huis, tuin en keukenzender te beginnen. Een idee dat al na een kleine week was verstomd.

Maar gisteren moest ik aan alles hierboven denken toen ik las over de eetbare lepel.

De eetbare lepel

Anatoliy Omelchenko - denker van de eetbare lepel

Anatoliy Omelchenko

Anatoliy Omelchenko uit New York vond het maar raar dat mensen plastic wegwerp bestek gebruiken. Een weggegooide lepel doet er meer dan 20 jaar over om af te breken. Bij minder ideale omstandigheden kan het zelfs meer dan 1000 jaar duren.

Zijn zogenaamde Eco-lepel neemt de behoefte aan niet-biologisch afbreekbaar plastic weg. Het is gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar mais. Dus 100% eetbaar en 100% milieuvriendelijk.

eetbarelepel4De maker gaat nog verder, want niet alleen spaart de Eco-lepel het milieu en opeten van de lepel is goed voor je. Het bevat mais, volkoren meel, kruiden, eieren, melk, kruiden en specerijen. En je kunt het kopen in drie smaken: gewoon, zoet en kruidig.

In een wereldwijde patent heeft Omelchenko ook de productiemethode vastgelegd. Een methode die voorkomt dat de stoffen al afbreken tijdens het eten. Dat werkt met groeven in de lepel. Kijk zelf maar even, dit zijn de twee patenten:

Patent eetbare lepels (US D632,046) en het wereldpatent (WO 20111129861 A1)

Meer en andere informatie:

  • Website met informatie over hoe je zelf eetbare lepels kunt maken
  • Nog een website met andere eetbare lepels, de edible jack
  • Dezelfde uitleg over het zelf maken van eetbare lepels, maar compacter
  • Eetbare lepels te koop bij Amazon

En dit zijn de eetbare lepels van Anatoliy Omelchenko

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *