Slapen, het boek

Vier jaar geleden begon ik een boek over slapen. De interesse in slapen bestond al veel langer. Maar na een periode van ‘daten’ en de weerslag daarvan op hoe ik me overdag voelde was het opnieuw aangewakkerd.

Bij je lekker voelen en gezondheid gaat het altijd over voeding en bewegen. Maar slapen hoort daar ook bij, vermoedde ik altijd. Het is een drie eenheid. Hoewel ik van jongs af aan weet dat er een vierde poot aan de gezondheidstafel is die wellicht het aller aller belangrijkst is… .

Dat ik een boek maakte van mijn speurtocht kwam vooral omdat ik steeds meer het belang onderkende van goede informatie over slapen. Het waren altijd kleine berichtjes in de krant over onderzoek naar het slechte slaapgedrag en de gevolgen daarvan. Met daarnaast de flauwekul verhalen in de damesbladen. Het werd tijd voor een eerlijk verhaal.

Evenals bij veel andere dingen in het leven is slapen in wezen een eenvoudig onderwerp. Maar we hebben nu eenmaal de neiging als mensen de dingen des levens, om welke reden ook, moeilijk te maken. Maar het boek moest dus vooral de bruikbare, eenvoudige kant van slapen laten zien.

Intermezzo

Toen ik drie weken geleden met een vriend, een holistisch psycholoog, weer eens gezellig zat bij te praten, zei hij ineens ‘slapen is volgens mij één van de belangrijkste lichaamsfuncties’. Ik keek hem verbaasd aan. Niet vanwege de uitspraak natuurlijk, want ik kon niet anders dan constateren dat ik het met hem eens ben. Maar de uitspraak kwam zonder aanleiding, maar werd natuurlijk wel onderwerp van gesprek.

Ergens heb ik altijd geweten dat ik het boek zelf ging uitgeven. Maar toch sprak ik er drie bevriende uitgevers over aan, toevallig ook nog eens de meest succesvolle uitgevers in Nederland. Eén vertelde me dat hij altijd een onderscheid maakt tussen onderwerpen voor een boek of een tijdschriftartikel. En slapen was volgens hem een onderwerp voor een artikel.

Een ander zag commerciële mogelijkheden, maar verwees me door naar één van zijn redacteuren voor een objectief oordeel. Die vond het ook nauwelijks een onderwerp voor een boek. De derde liet het ook aan zijn ‘acquisitie redacteur’ over. Deze vertelde dat ze in deze crisistijd selectief moesten zijn en dat mijn boek, beoordeelt aan de hand van een eerste hoofdstuk, te algemeen was. Dat vermoedde ik al, nadat ik hun serie had gezien waarvan mijn boek onderdeel zou moeten uitmaken.

Eigen ervaringen

Uitgangspunt bij mijn denken en doen ben ik altijd zelf. Lees die zin nog eens een keer. Uitgangspunt bij mijn denken en doen ben ik altijd zelf. Ik luister naar anderen, ik lees en doe kennis op. Maar bij het verwerken van de informatie neem ik mezelf als uitgangspunt. Ik weet zeker dat er mensen zijn die zeggen, als ze dit lezen, ‘oh, maar dat doe ik ook’. Zou kunnen, maar de meeste mensen doen dat niet. Ze luisteren en doen liever volgens de algemeenheden, wat psychologen zeggen, wat een BN’er zegt, wat een vriend wil. Zolang je weet waarom je het doet is er niets aan de hand.

Maar juist bij slapen, en bij voeding en dergelijke, gaat het alleen om jou. Jouw lichaam, jouw ritme en dergelijke. Meer nog dan bij andere onderwerpen moet je zelf het uitgangspunt zijn. Wat voel jij, hoe voelt iets voor jou. Strookt het met jouw beleving etcetera.

Lees morgen het voorwoord van het boek ‘Slapen, voor een optimaal en energiek leven’

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *