Slapen, voor een optimaal en energiek leven

Het voorwoord bij het boek ‘Slapen, voor een optimaal en energiek leven’:

Het heeft me altijd verwonderd hoe veilig veel mensen zich voelen bij het innemen van een pilletje dat, volgens de farmaceut, iets van hun gezondheid regelt. Neem dit pilletje maar, wordt hen verteld, het werkzame stofje houd je bloeddruk laag en zorgt dat je hart blijft kloppen. Na het innemen van het pilletje eten deze mensen rustig een bord vol eten dat bij elkaar vele malen groter is dan het pilletje. Dat in al die andere producten die ze innemen ook allerlei werkzame stoffen zitten die positieve of negatieve invloed hebben op hun gezondheid, daar staan ze dan maar even niet bij stil.

Als het wat slechter gaat dan gaan ze natuurlijk wel wat meer op hun voeding letten en kopen een boek over gezond eten. Maar nog altijd gaan er van de boeken over lekker en feestelijk eten vele malen meer over de toonbank dan over gezond eten.

Zo bezien ook veel mensen het nut van bewegen. Een redelijk grote groep gaat sporten. Overigens niet alleen om te bewegen, maar ook omdat het gezellig is. Anderen letten er in hun dagelijks leven op dat ze voldoende bewegen; ze nemen de trap in plaats van de lift en gaan met de fiets naar de supermarkt. Dat laatste wellicht ook omdat er toch nooit een parkeerplaats is voor hun auto. Tenslotte zijn er ook mensen die drie keer per week recreatief een flinke wandeling maken, een stuk gaan fietsen of wat doelbewuster een half uurtje gaan joggen.

Slapen, acht uur niets doen?

Maar hoe zit het met die acht uur per dag dat we niets doen. Die periodes in ons leven die we slapen noemen. Toen we klein waren zeiden onze ouders dat we vroeg naar bed moesten. Dat was wellicht ook omdat ze eindelijk even zonder ons wilden zijn. Nu we volwassen zijn is er niemand die ons daar nu of ooit nog over lastig valt. Dus met slapen houden we ons pas bezig als we echt ongemakken gaan voelen door dat wat we aan slaap, slaapgebrek of op een andere manier aan die rustperiode kunnen toedichten. Tot die tijd vieren we feest, blijven zo lang mogelijk op en beschouwen slapen als een noodzakelijk kwaad.

Natuurlijk begrijpen we wel dat die rustperiode niet zomaar onderdeel van ons leven is. Als je daar niet bij stil wilt staan zou je kunnen zeggen, zoals Godfried Bomans ooit zei  in een vergelijking tussen witbrood en krentenbrood, dat slapen bestaat omdat we dan het wakkere leven meer waarderen. Dan vergeten we maar even dat er ook mensen zijn, de wat depressievere types, die juist graag slapen om dat ze het wakkere leven niet aankunnen. We beseffen ons dat slapen bij het leven hoort.

Maar dat wil niet zeggen dat we er meer voor willen doen dan de gordijnen sluiten, slaapkleding aantrekken, gaan liggen en wachten tot de slaap tot ons komt. Want dat hij komt, dat mannetje met zijn zandkorreltjes, dat weten we zeker. Slapen is namelijk echt de enige ervaring die we met elkaar delen. Niet iedereen betaalt belasting, we maken niet allemaal hetzelfde mee in ons leven, maar slapen doen we allemaal.

Slapen is belangrijk

Slapen is belangrijk. We weten het. Ook al lijkt het alleen een nachtelijke periode om je lichaam rust te geven na een energieke dag. Het is net zo mooi en belangrijk als eten en bewegen. Want hoe weinig wij, de wetenschap en anderen nog slechts weten over slapen, het is inmiddels duidelijk dat er vier dingen belangrijk zijn voor een gezond leven. Vier dingen die niet los van elkaar kunnen worden gezien en die elkaar, indien goed toegepast, versterken: Denken, Voeding, Bewegen en Slapen.

Slaaponzin

Het is mij gebleken dat het geen zin heeft te veel waarde te hechten aan artikelen en andere berichten over wetenschappelijk onderzoek en dergelijke. Hoewel deze waarschijnlijk altijd een algemene waarheid zullen bevatten, schuilen er ook altijd onderdelen in waar je voor jouw persoonlijke situatie niets aan hebt of die later niet blijken te kloppen. Als ik bijvoorbeeld lees dat uit een onderzoek blijkt dat vrouwen die drie nachten achtereen minder dan vijf uur slapen meer kans hebben op hoofdpijn, buikpijn en zere gewrichten, dan denk ik ‘ja, en wat deden die vrouwen om hun vermoeidheid tegen te gaan, gingen ze bijvoorbeeld meer koffie drinken om wakker te blijven of meer snoepen. Gingen ze minder bewegen omdat ze moe waren, vonden ze dat de vermoeidheid hun uiterlijk had getekend en bleven ze dus binnenshuis en kregen te weinig buitenlucht… .

Ik ben van mening dat je persoonlijk moet zorgen voor de vier genoemde basisonderdelen van gezondheid. Ze houden verband met elkaar, ze werken samen of ze werken elkaar tegen. Er is er uiteindelijk maar één die voor jou kan bepalen wat goed is voor jou en dat ben je zelf. Dat je dit boek hebt opgepakt betekent dat je ook slapen als onderdelen van je gezondheid serieus neemt.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *