Slapen, apart of samen…

In de weekend-editie van het Algemeen Dagblad stond een uitgebreid artikel over slapen. Het ging daarbij voornamelijk over ‘Sleeping apart together’.  Het in een relatie niet letterlijk het bed delen, maar ieder een eigen bed hebben. Maar liefst vijf pagina’s waren er voor uitgetrokken, volgens mij meer dan gebruikelijk.

Het is een lezenswaardig artikel, waar vanzelfsprekend weer van alles bij gehaald wordt waar ik juist in mijn boek niet aan wil. Omdat ik vind dat iedere situatie anders is, dat een individu zelf zijn situatie moet beoordelen en niet moet afgaan op informatie die is teruggebracht tot algemeenheden.

Laat ik er iets meer over zeggen en de zin herhalen die ik een paar dagen geleden schreef: Uitgangspunt bij mijn denken en doen ben ik altijd zelf.

Het gaat erom wat voor iemand wel of niet werkt en hoe hij of zij dat, zonder egoïstisch te zijn, kunt blijven doen, verbeteren, stoppen en dergelijke.

Natuurlijk kijken we doorgaans pas naar onze situatie als er iets niet goed gaat, we slecht slapen, het banksaldo erg snel daalt, een ergernis zijn hoogtepunt heeft bereikt. Maar we mogen het altijd en bij alles in ons leven doen. Bewust leven heet dat, even stilstaan bij dingen in je leven.

Worteltjes

Stel dat je partner verzot is op worteltjes en dat jij die juist niet lekker vindt. Dan kun je dat zeggen of je eet gewoon regelmatig met wat tegenzin die worteltjes.

Maar wat als je misselijk wordt van worteltjes of depressief of dat je na het eten van worteltjes zweetaanvallen krijgt of hoofdpijn. Dan is het verstandig een andere oplossing te zoeken. De makkelijkste oplossing is te besluiten geen worteltjes meer op tafel te zetten. Maar dat is niet aardig naar je partner, want die vindt ze zo lekker. Uiteindelijk kom je tot een optimale oplossing. Welke dat is maakt niet uit.

Het gaat er om dat je kijkt naar de situatie te beginnen bij je zelf.

Slapen

Ik denk dat ieder mens bij het stellen van een vraag, zoals hier bedoeld, het antwoord al weet. Maar om welke reden dan ook durven de meeste mensen dat antwoord nooit direct te accepteren. Als je uiteindelijk dat antwoord wel uitspreekt, weet je vaak ook direct de achterliggende oorzaak. Als die oorzaak al niet het antwoord was. En met het kennen van de oorzaak volgt de oplossing.

Als je altijd vol energie was en nu al een tijdje niet, dan ga je kijken naar je situatie. Stel dat het antwoord op de vraag ‘waarom heb ik tegenwoordig zo weinig energie?’ is dat je slecht slaapt. Wellicht dat je direct weet wat er is veranderd in je leven of welk patroon er in je leven is geslopen waardoor je leven is veranderd. Dat zijn bij jou maar één of twee dingen. Maar als ik de mogelijke veranderingen ga opsommen dan kom ik tot een lijst van meer dan 10.000 punten. Waarom zou ik, zoals vaak in een artikel gebeurd, er enkele noemen. Je kent de oorzaak al… JIJ weet het al voor jouw situatie.

Gescheiden slapen

‘Sleeping apart together’ is de uitwerking van een oplossing. Misschien is het wel de makkelijkste oplossing, zoals geen worteltjes meer op tafel zetten. Het hangt van de oorzaak af en die kan velerlei zijn. En, snurken en woelen hoeft de oorzaak niet te zijn. Want dat kunnen even goed gevolgen zijn van de ware oorzaak.

En voor wie niet naar zichzelf durft te kijken of te luisteren naar zijn eigen antwoorden kan in Nederland naar de inmiddels talrijke slaapspecialisten en psychologen met slaapkennis. Dáár zou je slapeloze nachten van moeten hebben…

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *