Schrikbeeld bij dreiging voedingsreus

Een vriend stuurde me een mailtje door. Ik las het en vroeg me af ‘gaat dit mijn schrikbeeld bevestigen?’. Want ik denk positief over de toekomst van onze wereld. En de andere houding van de meeste jongeren ten opzichte van het leven vind ik hoopgevend. Maar vaak zie ik ook dat het zo maar de verkeerde kant op kan gaan.

Het beeld ik daarbij heb is die van ‘Back to the Future 2’. Biff Tannen is daarin een rijke man geworden die de wereld controleert, een wereld die onder zijn handen is verloederd en corrupt is geworden.

monsanto_rainHet mailtje dat ik vanmorgen ontving gaat over het bedrijf Monsanto, een chemische reus met tentakels over de hele wereld. Ooit het bedrijf dat verderfelijke chemicaliën maakte. Zoals Agent Orange, een ontbladeringsmiddel dat op grote schaal werd ingezet in de Vietnam-oorlog en vele Vietnamezen ziek maakte en misvormde.

Patenten

Monsanto heeft haar bakens al enige tijd geleden verlegd naar de voedingsindustrie. Ze houdt zich bezig met genmanipulatie en levert gemodificeerde zaden voor talrijke gewassen. Het is een reus waarvan bijna niemand de ware omvang kent.

Ze hebben patenten op minstens 95% van alle genetisch gemodificeerde zaden (GG-zaden) en ze hebben bedrijven in meerdere landen. Zo zijn ze in 2008 voor een half miljard euro ook eigenaar geworden van het Nederlandse familiebedrijf De Ruiter Zaden in Bergschenhoek.

Macht

Wat ze maken, daar kun je een boek met voors en tegens over schrijven. Mijn schrikbeeld ontstaat vooral door de grootte van het bedrijf, het feit dat het zich wereldwijd met ons voedsel bezighoudt en de manier waarop ze haar bedrijfsvoering doet.

Dat laatste doet ze, als ik de berichten over Monsanto mag geloven, niet op een hele frisse manier. Er worden politici omgekocht en het bedrijf infiltreert, haar goed gezinde personen, in de politiek. Ze manoeuvreert  personen op sleutelposities bij voedselorganisaties die belast zijn met keuring en algehele controle.

Zaadpolitie

En ze beschermt haar patenten met legertjes die ze zelf ‘onderzoekers’ noemt, maar die in de volksmond ‘de zaadpolitie’ heet. Het kan bijvoorbeeld gebeuren, wat volgens mij niet te voorkomen is, dat zaad van Monsanto door de wind of door vogels op het land van een andere boer terechtkomt. Als de ‘zaadpolitie’ van Monsanto daar achter komt heeft die boer een enorm probleem. Dan begint de reus direct een rechtszaak, waarvan er inmiddels velen lopen in diverse landen.

Naast deze terreur blijkt uit diverse onderzoek dat de zaden van Monsanto niet zo goed zijn. Dat is bij slechts een klein deel van de zaden aangetoond omdat het bedrijf onderzoek door wetenschappers tegenhoudt op grond van patenten. En een concurrent die het beter doet krijgt dezelfde behandeling als de nietsvermoedende boer hierboven. In plaats van een rechtszaak zet Monsanto dan andere machtsmiddelen en marketing in om de concurrent uit de markt te verdrijven.

Avaaz

De mail was oorspronkelijk afkomstig van Avaaz.org, een organisatie die miljoenen mensen in staat stelt actie te nemen voor dringende nationale en internationale problemen. Avaaz meldt dat er geleidelijk tegengas wordt geboden. In India heeft een groep boeren drie octrooigevechten gewonnen tegen enkele bedrijven. In Brazilië hebben vijf miljoen boeren een claim gelegd tegen de onterechte betaling van royalties. Wetenschappers voeren campagne voor duurzame landbouw modellen en vorige week sloten 1,5 miljoen burgers zoals wij zich aan bij het gevecht tegen conventionele octrooien op niet GG producten.

“Een mega bedrijf neemt geleidelijk onze wereldwijde voedselvoorziening over, vergiftigt onze politiek en brengt de toekomst van het voedsel op deze planeet in ernstig gevaar”, waarschuwt Avaaz.

Een schrikbeeld voor een toekomst, waar we in ieder geval kennis van moeten nemen en mogelijk met een investering van vooralsnog 4 euro wat aan kunnen doen: Het breken van Monsanto’s grip op de site van Avaaz. Of het helpt tegenover de miljoenen die Bill Gates (Biff Tannen?) naar verluidt heeft geïnvesteerd in Monsanto…

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *