Een tijd van bezinning

De afgelopen weken schreef ik al enkele keren over mijn gevoel dat er vernieuwing in de lucht hangt. Dat er iets aan het veranderen is. Dat er een tijd van bezinning lijkt te zijn. De ene keer schreef ik vanuit de Maya-gedachte, de bijbel of andere profetische geschriften. De andere keer omdat ik weer enthousiasme zag bij bevriende ondernemers ondanks hun problemen, een documentaire of tv-programma had gezien over nieuwe ontwikkelingen etc.

Vanzelfsprekend probeer ik mezelf weg te filteren wanneer ik het gevoel of beeld overdenk. Ik wil er zo objectief mogelijk naar kijken, maar wel openstaan voor indrukken en informatie waarmee het gevoel wordt gevoed of aangevuld. Dat maakt het duiden makkelijker en geeft het een kader. Het is ook de enige manier om het in een stukje als dit te gieten.

Gisteren werd ik gebeld door een vriend. Ruim anderhalf uur spraken we over van alles. Toch constateerden we tussentijds een paar keer dat we het eigenlijk over één ding hadden. We hadden het over verandering. Niet buiten ons, maar in onszelf. En tegelijk  realiseerden we dat het de verandering is waar ik hierboven op doel. Want het gebeurt overal.

Het lijkt een tijd van herbezinning. Heel veel mensen kijken naar hun situatie. Vaak komt daarbij, bewust of onbewust, ook de eigen persoon om de hoek kijken. Dan weten we dat we onszelf meenemen in de overdenking. Maar zelfs als we denken één en ander zakelijk te beschouwen, dingen als onze uitgaven, ons vervoer en dergelijke, wordt daar momenteel meer dan anders onze persoon bij betrokken. Soms confronterend, soms omdat we onszelf vragen stellen.

Het zijn de bekende topische vragen, wie, wat, waar, hoe, waarom en waardoor. Die vragen opleveren als: wat maakt dat ik dat steeds weer doe , waar komt dat gedrag vandaan, waardoor blijft succes uit, waarom hem ik daar toen voor gekozen, , hoe kom uit dat patroon en dergelijke.

In het gesprek met de vriend kwamen meerdere onderwerpen bij elkaar die ik eerder vanuit abstract gedachten beschreef. De berichten die ik schijnbaar vanaf een afstand bekeek, maar die zoals altijd natuurlijk, dichter bij me stonden dan ik wilde toegeven.

Berichten als:

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *