generaliseren - medicijngebruik

Generaliseren, een handige denktechniek

Als creatief, abstract denker vind ik het  heerlijk en handig te generaliseren. Dat haalt de nuances weg, zet uitersten scherper tegenover elkaar, haalt de onzin er af of toont de hoofdlijnen zonder bijzaken. Voor mensen die niet abstract kunnen denken komen gegeneraliseerde uitspraken soms cru over. Ook zijn er mensen die binnen hun werk zelf wel generaliseren om tot oplossingen te komen. Maar buiten hun werk herkennen ze het niet als zodanig.

Een generaliseerde opmerking die ik jaren geleden voor het eerst maakte was: ‘mensen die meer dan vijf verschillende medicijnen per dag krijgen hebben geen bestaansrecht’.

Generaliseren over medicijnen

Ik begrijp best dat er mensen zijn die er misschien wel twintig nodig hebben. De uitspraak komt voort uit het feit dat ik vind dat te makkelijk medicijnen worden voorgeschreven. ‘Patiënten’ accepteren het bovendien te makkelijk. Er is ook nauwelijks of geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van teveel medicijnen. Bijvoorbeeld naar de nadelige beïnvloeding die verschillende medicijnen op elkaar hebben. Dat ligt immers bij veel medicijnen voor de hand.

Vanzelfsprekend formuleer ik een gegeneraliseerde uitspraak anders. Het gaat me immers niet om de formulering. Maar om de reacties, de gedachten en emoties die het oproept. En de informatie die er vrijkomt waarmee de uitspraak kan worden genuanceerd en die bestaande ideeën in een ander licht zet. Het maakt niet uit hoe je het formuleert: ‘mensen die meer dan vijf verschillende medicijnen per dag krijgen hebben geen bestaansrecht’ of ‘mensen die meer dan zes verschillende medicijnen per dag gebruiken zouden moeten worden geëuthanaseerd’. Het roept altijd reacties op.

Argumenten na het generaliseren

Na het generaliseren geef ik, afhankelijk van de reactie, mijn argumenten. Dat kunnen de bovenstaande zijn. Maar even makkelijk en leuk is het om er weer een enorme draai aan te geven. Door een hele andere invalshoek te gebruiken. Bijvoorbeeld door te zeggen ‘maar het helpt de enorme overbevolking tegen te gaan’. Of ‘tegenwoordig moeten we survival of the fittest kunstmatig uitvoeren’.

Ik zit er natuurlijk niet op te wachten dat mijn generalisaties als zodanig worden bevestigd. Generaliseren is een denktechniek, het gaat om de reactie. Dat hoeft overigens niet altijd een woordelijke reactie te zijn op de uitspraak. Het komt ook voor dat iemand kwaad wordt of andere emoties toont. Dan kan op zichzelf ook waardevol zijn.

Niet om de bevestiging generaliseren

Maar ik zit er dus niet op te wachten dat mijn generalisaties als zodanig worden bevestigd. Het was daarom een bijzondere ervaring die ik drie jaar geleden had. Een vrouw, waarmee ik iets had tussen een one-night en fling, zei: ‘het zou mensen verboden moeten worden meer dan vijf verschillende medicijnen per dag te krijgen’. En dat ze het meende.

Ze vertelde dat ze onder andere nierpatiënte is. Bij elk klachtje kreeg ze er weer een medicijn bij. Ze voelde zich steeds beroerder. Op een gegeven moment zei ze, lang voor ik haar kende, tegen haar artsen: ‘ik wil nog maximaal vijf medicijnen. Als er een bij moet, dan moet er ook één af’.

Overtuigen

Het had nog behoorlijk wat moeite gekost haar artsen te overtuigen. Maar ze voelde zich direct beter na het terugbrengen van haar medicijngebruik. Ze vertelde me dat ze het propageerde bij andere patiënten. Niet alleen de nierpatiënten die ze om de andere dag ontmoette bij de nierdialyse. Maar ook andere patiënten. Het kostte sommigen van hen moeite, omdat artsen niet mee wilden werken. Of omdat ze zich voor hun specifieke ziekte in farmaceutische kennis  moesten verdiepen. Maar velen gingen inmiddels mee in het geminimaliseerde gebruik.

Mijn generalisatie was haar levensmotto en strijdkreet.

Lees ook ‘het vuile onderbroek fenomeen‘.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 april 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *