Holodomor – dood door honger

Rondom dodenherdenking en bevrijdingsfeest waren er weer films, documentaires en praatprogramma’s over de Tweede Wereldoorlog. Zoals ik al schreef geloof ik dat wel. Dan liever een boek.

Het werd een thriller van David Baldacci, ‘Verlos ons van het kwaad ’. Al na een paar pagina’s bleek ook daarin oorlogsgeweld een rol te spelen. Baldacci had een verhaal gemaakt rond een oorlogscrimineel die zijn activiteiten ontplooide tijdens de Holodomor. De Holodomor? Geen verzonnen begrip, maar een terreur dat werkelijk heeft bestaan.

Holomodor

De holodomor in Baldacci’s eigen woorden:

Stalin en Hitler, gebruikten zijn de holodomor

Stalin en Hitler

Holodomor is Oekraïens en betekent ‘dood door honger’. Stalin heeft in de eerste helft van de jaren dertig bijna tien miljoen Oekraïeners vermoord door ze massaal uit te hongeren. Daar zat ook bijna een derde van de kinderen in het land bij….

Stalin stuurde troepen en geheime politie en die haalden al het vee en alle kippen weg, en ook al het voedsel, zaaigoed en gereedschap. Dat deden ze vooral in de regio van de rivier de Dnjepr, een gebeid die lange tijd bekendstond als de graanschuur van Europa. Daarna sloot hij de grenzen om te voorkomen dat mensen ontsnapten of vervanging haalden voor alles wat gestolen was, en ook om te verhinderen dat het nieuws in de rest van de wereld bekend werd. In die tijd was er natuurlijk nog geen internet. Hele dorpen stierven van de honger. Binnen twee jaar was bijna een kwart van de boerenbevolking van het land omgekomen.’

Stalin was een gek met een motief. Hij probeerde het Oekraïense nationalisme weg te vagen. En daarnaast wilde hij het verzet van de boeren tegen de collectivisatie van de landbouw breken. Ze zeggen dat er tegenwoordig niet één Oekraïener is die geen familielid aan de Holodomor heeft verloren.’

Stalin was een voorbeeld voor Hitler en de Nazi’s. Dat is onder andere te zien aan de posters die Hitler gebruikte. Ze waren identiek aan die van de Russen waarop gespierde mannen, athleten en vrolijke jongen vrouwen de boodschap verkondigden dat de mensheid moest worden gezuiverd door Joden, Serviërs, Zigeuners en Britten te elimineren.

Erger dan Hitler

Post van Film, maar de Holodomor wordt verzwegenVolgens andere bronnen, die ik las om meer te weten, was de Holodomor gruwelijker dan de activiteiten van Hitler. Of dat zo is? Dat zal de slachtoffers niet uitmaken.

Ook bij de Holodomor worden het bestaan en de aantallen ontkend. Bij de Holodomor door de Russen. Dat bleek weer goed toen in 2008 geleden een documentaire verscheen van de jonge Letse regisseur Edvin Snore. Zijn film ‘The Soviet Story’ riep buitengewone agressie op in Rusland. Daar wordt in alle geschiedenisboekjes het duistere verleden altijd verzwegen.

De filmmaker werd figuurlijk aan de schandpaal geslagen. Enkele leden van het Europese Parlement maakte hem uit voor leugenaar. Amerikaanse en andere sympathisanten riepen op de tegenstanders op de aanklachten dan maar te weerleggen. Dat zal moeilijk gaan, want het bewijs is overweldigend.

Meer informatie

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 mei 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Column

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *