Insecten eten, dat is wat de VN wil

Eergisteren werd in Rome een rapport gepresenteerd door de Voedsel- en landbouworganisatie . Daarin geeft deze afdeling van de Verenigde Naties hun visie voor de toekomst. Meerdere media in de wereld besteedden er aandacht aan.

Slechts weinigen vonden het de moeite waard te melden dat de visie grotendeels is gebaseerd op onderzoek van onze eigen Landbouw Hogeschool in Wageningen. En dat aan het rapport voornamelijk door wetenschappers van die Universiteit meeschreven.

Insecten eten

lekkere, eiwitrijke insecten eten, een sprinkhaan bijvoorbeeld

Een lekkere, eiwitrijke sprinkhaan

Misschien vindt de mediawereld het niet belangrijk. Maar het kan ook komen door het onderwerp. Want het thema van deze toekomstvisie is ‘eetbare insecten’.

Een onderwerp waar wij in het Westen altijd de kriebels van krijgen, maar waarmee meer dan een derde van de wereld geen problemen heeft. Zij voeden zich met insecten of voegen het toe aan hun eten.

Een ander deel, waartoe wij behoren, nuttigt insecten ongemerkt. Want veel insecten worden vermalen gebruikt als ingrediënt bij onze voedselproductie. De schildluis bijvoorbeeld dient als basis voor de rode kleurstof van aardbeienyoghurt en -milkshakes, roze koek en rode M&M.

VN Wapen

De Verenigde Naties ziet insecten eten als oplossing van de vervuiling bij voedselproductie en als wapen tegen honger. Ook verbetert het onze voeding. Want insecten zitten vol eiwitten en mineralen en de meeste insecten  zijn ook rijk aan koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, selenium en zink, en ze zijn een bron van vezels.

Insecten eten via een roze koek

Roze koeken met schildluis kleurstof bereid

Insecten eten is ook goed voor het milieu. Onder andere door de efficiëntie als voeding. Een insect heeft twee keer zoveel voedsel nodig als de hoeveelheid die het voor de mens oplevert. Bij runderen daarentegen is dat maar liefst acht keer. Met andere woorden een koe moet 8 kilo eten om uiteindelijk één kilo vlees te kunnen opleveren bij de slager

Maar insecten hebben volgens het 200 pagina’s tellende rapport meer voordelen. Ze planten zich razendsnel voort, veroorzaken nauwelijks milieubelastende broeikasgassen en er zijn er heel veel van. Ook kunnen ze zich voeden met voedingsresten in menselijke afval.

De voedingswaarde van de kleine kriebelige wezentjes is volgens de onderzoekers uit Wageningen vrijwel vergelijkbaar met die van rood vlees en geroosterde vis. Niet van alle insecten in dezelfde mate, maar er zijn al bepaalde kevers, mieren, krekels en sprinkhanen gevonden die er heel dicht bij in de buurt komen.

Het onderzoek dat de basis vormt van de toekomstvisie is dus voor een belangrijk deel uitgevoerd door de Landbouw Hogeschool. Daar doen ze inmiddels ook onderzoek naar spinachtigen, waartoe  naast spinnen ook schorpioenen worden gerekend. Ook de spinachtigen kunnen wellicht bijdragen aan de oplossingen van de voedingsproblemen die de VN heeft geformuleerd.

Voedingswaarde is belangrijk, maar …

Insecten eten als snack (foto: Lotte Stekelenburg)

Insectensnack (foto: Lotte Stekelenburg)

Tijdens bijeenkomsten met gerechten van insecten, zijn in Nederland en andere westerse landen  vooral de positieve reacties opvallend.  Als we het beeld van de harige pootjes, kriebelige vleugeltjes en stekelige angeltjes hebben afgeschud blijken insecten lekker te kunnen zijn. Mits goed klaargemaakt natuurlijk. Wat dat betreft moeten we zeker ook ver over de grenzen ons licht opsteken. Want in Afrika en Azië staan diverse insecten al jaren, zo niet eeuwen, als delicatesse op de menukaart. En daar moet je soms torenhoge prijzen betalen om er van te mogen genieten.

Voor wie echt niet aan het idee kan wennen… waarschijnlijk heb je al menig insect gegeten. Volgens broodje aapverhalen eten we er minstens drie per dag, bijvoorbeeld tijdens onze slaap.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 mei 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties van voor 2020 zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.