Ondu pinhole, een houten fotocamera

Maurice, een vriend, heeft een prachtige case om zijn Macbook Air. Een case als een oud boek.  Gisteren vertelde hij dat de case ook bestaat voor iphone. Gisterenavond ging ik direct even kijken hoe dat eruit ziet. Zo dus. Tijdens de zoektocht zag ik een houtje dat mijn nieuwsgierigheid aanwakkerde. Het houtje heet Ondu Pinhole.

Ondu Pinhole

De Ondu Pinhole is een fraaie, houten fotocamera zonder lens. In plaats daarvan heeft zo’n camera een gaatje, een pinhole. Het wordt daarom ook wel gaatjescamera genoemd (terwijl het natuurlijk maar één gaatje heeft). Ik wist al lang wat dat was. Als hele jonge jongen introduceerde een oom die fotograaf was me in de geheimen van de pinhole.

Hij had er een gebouwd in een sigarendoos. Daarna ging ik er zelf korte tijd mee experimenteren. Daarbij sloopte ik onder andere een Agfa Clack van mijn vader.

Elvis Halilović

De fraaie Ondu kan me niet verleiden tot het opnieuw oppakken van de pinhole. Maar het is wel leuk hier weer even in de pinhole-wereld te duiken. De Ondu Pinhole is een ontwerp van de Sloveense timmerman, fotograaf en industrieel ontwerper Elvis Halilović. Hij werd al een beetje bekend met zijn project de drijvende stad.

De camera’s maakt hij zelf in zijn houtwerkplaats, samen met zijn broer Benjamin. Maar met zijn huidige gereedschap duurt het lang om productie te maken, daarom wilde hij moderner apparatuur. En dat is de reden dat hij zich aanmeldde bij Kickstarter voor crowdfunding van de benodigde 10.000 dollar. De teller staat inmiddels op 20.000 dollar of…. kijk zelf maar even, de teller loopt nog.

Pinhole fotografie

De Ondu Pinhole camera is ontstaan uit het enthousiasme voor pinhole fotografie van een ontwerper. Maar er blijkt een levendige community te zijn van pinhole fotografen. Heeft het zin daar hier over te vertellen.

Met links kun je zelf op pad op internet. Dan ga ik weer even van de foto’s van het Ondu houtje genieten. Zal ik alvast een plaatsje vrij maken op de schouw boven de open haard voor het hebbeding …

De links

Algemeen

  • Jon Grepstad schreef een introductie in 1996 over pinhole fotografie met daarin een stukje geschiedenis. Het is nog te lezen op Webarchief, met de bijbehorende links.
  • Dit jaar vernieuwde hij zijn introductie op zijn eigen site, die is zeer de moeite waard… hieronder een link naar zijn homepage
  • De site van Jon Grepstad staat vol met interessante informatie over fotografie, niet alleen over pinhole.
  • Eric Renner is al tientallen jaren een autoriteit op het gebied van pinholes en schreef er meerder boeken over

Een pinhole camera maken

  • Een fraaie site over het maken van eigen pinhole camera (met een stukje geschiedenis en veel illustraties)
  • Op de site Instructables kan de pinhole niet ontbreken (ook leuk om andere instructies te bekijken)
  • Niet super, maar wel leuk om te zien dat het failliete Kodak nog actief is en uitlegt hoe je een pinhole camera maakt

De bijzondere of opmerkelijke pinholes

Overig

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 mei 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *