Unicycle - eenwielige fiets

Unicycle – eenwielig door de stad

Wanneer ik hoor over de Unicycle denk ik aan Dean Kamen, de uitvinder van de Segway. Bij een neef die een fanatiek stripverzamelaar is las ik voor het eerst over deze uitvinder. Een artikel dat ik las wekte mijn interesse en daarna wilde ik meer over de uitvinder weten.

Dean Kamen

Het was nog voor zijn uitvinding van de Segway. In het artikel besprak hij de techniek en de reden van zijn onderzoek. Hij wilde een apparaat maken dat de mobiliteit van lichamelijk gehandicapten verbeterde. Toen later de Segway op de markt kwam vond ik dat een geweldig ding. Maar het brak niet door in Nederland en ik vond het als gimmick te duur. In het begin waren ze minstens twee keer zo duur als nu.

De eerste keer dat ik daardoor op een Segway reed was in 2005 in de RTL studio, vlak voor een uitzending van Life & Cooking. Door een gang tussen studio en kleedkamer reed ik een wedstrijdje met Carlo Boshard. Het was voor hem ook de eerste keer en helaas had hij het sneller onder de knie dan ik. Later heb ik, onder veel betere omstandigheden, nog twee keer met een Segway gereden. Wat telkens een bijzondere ervaring bleek.

Unicycle

unicycle

De Unicycle kan achter in de auto

En nu is er dan de Unicycle van Hammacher Schlemmer. Een nieuw éénwielig vervoermiddel met het uiterlijk van een Vespa scooter en de techniek van een Segway.

Evenals de Segway heeft de Unicycle elektrisch aangedreven gyroscopische sensoren. Daardoor blijft de berijder perfect in balans. Hoewel. Het heeft slechts één wiel, waar de Segway er twee heeft. Waarschijnlijk vergt het berijden daardoor iets meer balanswerk.

De Unicycle is volgens de makers een stadsvervoermiddel dat in een aktetas past. In ieder geval, getuige de foto, past het in een ruime personenauto.

Eenwielig

Tussen de Segway en deze Unicycle kwam vooral Honda regelmatig met berichten gekomen over een éénwielig, gyroscopisch voertuig. Honda organiseerde dan persbijeenkomsten en demonstraties met telkens een nieuw type en allerlei beloftes. Veel van die demonstraties zijn terug te vinden op Youtube. Maar tot een verkoopbaar product kwam Honda nooit.

Hammacher Schlemmer heeft nu met de Unicycle wel eentje. Ze brengen een fraai apparaat op de markt dat rond de 2500 euro zal gaan kosten. De eenwielige Unicycle heeft een 500 watt elektrische motor waarmee je maximaal twee uur kan rijden bij 20 km/uur. Afhankelijk van het gewicht van de berijder, zeggen ze erbij. Het opladen van de lithium-ion batterij duurt ongeveer drie uur. Nog niet zo spectaculair allemaal, maar het begin is er.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 mei 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *