Escheriaanse fotoretouche

Bovenstaande foto van Escheriaanse fotoretouche stond in de Utrecht editie van het Algemeen Dagblad staan. Het was geplaatst bij de, het lijkt wel dagelijks, regelmatige berichten over Sportvereniging Hercules. Deze twee na oudste club van Nederland is dit seizoen voor het eerst doorgegaan naar de Hoofdklasse van het amateurvoetbal. Ook zonder de spanning rond die strijd op de koppositie dit seizoen staat Hercules vaker in de krant dan andere verenigingen. Ook vorig jaar, toen het veel minder goed ging.

Andere oude Utrechtse clubs krijgen, dat denk ik tenminste met mijn selectieve perceptie, ook meer aandacht. Zoals het ooit vanuit Hercules ontstane Kampong. Zou het komen door de goede PR-functionarissen van de club, de vrijwilligers die als correspondent optreden of het feit dat bij hun artikelen foto’s worden bijgeleverd. Want dat valt ook op, dat er bij de verhalen in de krant over Hercules altijd foto’s staan.

Intermezzo

Vorige week las ik een artikel over het boek ‘Mastermind – how to think like Sherlock Holmes   ’ van Maria Konnikova.  Afgelopen zaterdag schafte ik het aan en begon te lezen. Verder dan de inleiding ben ik nog niet gekomen, want voor zo’n boek moet je in een bepaalde stemming zijn. Belangrijkste les die Sherlock maakt naar zijn assistent Watson is ‘je moet niet kijken, maar observeren’. Ik kom er later op terug.

escheriaansDat alleen de inleiding van dit 400 pagina’s dikke boek al voldoende was bleek vanmorgen. Ik keek naar de foto van Hercules en voelde dat er iets raars mee was en zag het toen vrijwel direct. Het lijkt een bewerking, in dit geval een Escheriaanse fotoretouche, genoemd naar Maurits Escher. Daarbij zijn de lijnen op een onmogelijke manier in elkaar gedraaid.

Escheriaanse fotoretouche

Die lijnen zijn in dit geval benen. De benen van de achterste man, geen voetballer, zijn op een vreemde manier geklutst met die van de achterste voetballer.

Het gaat om kijken en zien (observeren). Hieronder de uitvergrootte foto:

hercules op een foto met Escheriaanse fotoretouche

En hier de gehele foto. Het is zoals altijd bij fotografie het moment van afdrukken, en dus geen echte Escheriaanse fotoretouche. Het blote gedeelte van het been van de man, tweede van links, is geheel achter de man links. Zijn broekje wappert echter wat zelfstandig. De ruimte tussen het blote been en het waaiende broekje geeft ruimte aan de broek van de man erachter met het petje.

Zie ook het bericht ‘Eetcafé Sisters

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 mei 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *