- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Dragon Dictation

dragon_dictationOm een probleempje op te lossen voor een klant zocht ik een app. Al zoekend zag ik ineens een app die mijn aandacht trok: Dragon Dictation. Die naam kwam me bekend voor. Dragon Dictation. Dragon Dictation. Ik herhaalde het een paar keer, maar kon het niet direct thuisbrengen.

Maar er stond bij ‘speech-to-text’en ‘gratis’. Dat was voor mij genoeg aanleiding om het te installeren op mijn smartphone. Kort daarna startte ik Dragon Dictation en sprak mijn eerste zinnen in.

Wow. Foutloos verwerkte het programma mijn mondeling uitgesproken memo tot een tekst. Leestekens zaten er niet bij, het was één lange zin geworden. Dus snel nog een keer, waarbij ik ‘punt’ zei aan het einde van een zin en een vraag eindigde met ‘vraagteken’. Weer helemaal goed. Ok, nog even een test met meerdere leestekens en meer zinnen.

Dat ging niet helemaal goed. De leestekens wel, maar het programma had woorden overgeslagen. Zou dat komen door de afstand tot de microfoon? Of had ik in mijn enthousiasme over het programma valse lucht gebracht in mijn uitspraak? Ik had ergens bij de app gelezen dat de oordopjes met microfoon, die bij de smartphone waren meegeleverd, beter werkten dan interne microfoon.

Ik sprak nog een paar keer zinnen in en resultaat is het verbluffend.

Lernout & Hauspie

Begin jaren negentig heb ik een keer een speech-to-text programma gehad van Lernout & Hauspie. Het bedrijf dat een paar jaar daarvoor was gestart had een goede naam. Maar waarschijnlijk niet voor het consumentenprogramma dat ik bij geavanceerde Soundblaster-geluidskaart gebruikte. Het was rampzalig en tijdrovend, kan ik me herinneren. Je moest het programma trainen stond in de gebruiksaanwijzing. Dat bleek een slim bedacht excuus voor een niet goed werkend programma; leg de schuld maar bij de trainingsvaardigheid van de gebruiker.

Philips

Eind jaren negentig installeerde ik bij een vriend, het door hem aangeschafte programma van Philips. Het was een compleet pakket waarin naast software ook een koptelefoon met microfoon zat. Volgens mij was de software gemaakt in samenwerking met L&H, dezelfde Lernout & Hauspie dus. En als ik me niet vergis heette het Philips Dictate pro. Na het installeren las ik een tekst voor dat Tom me in mijn handen had geduwd. Bijna foutloos. Een kniesoor die viel over de twee of drie foutjes. Ik was enthousiast. En Tom zo mogelijk nog enthousiaster. In gedachten liet ik de mogelijkheden van dit pakket voorbij komen.

Een week later belde de vriend. Hij vertelde dat hij een betere headset had gekocht, maar het programma pakte het niet op. Of ik even wilde komen kijken. Inderdaad bleek het niet eenvoudig een nieuwe headset te installeren. Makkelijkste zou zijn het programma opnieuw te installeren en dan de nieuwe headset op te geven als medium om teksten in te spreken en te beluisteren. Dat bleek de oplossing.

Maar foutloos werden de teksten niet meer verwerkt. Ook niet toen ik het programma opnieuw installeerde met de oorspronkelijke headset. Ook niet nadat ik het op een andere computer installeerde. Ook niet… nou ja.

Ik heb lange tijd een wrang gevoel gehouden bij dit soort pakketten. Alsof ze voor mij in eeuwigdurende kinderschoenen zouden blijven staan, een eeuwigdurende belofte zouden blijven. Terwijl ik het zo leuk vind.

Dragon Dictation

dragon_logo… en toen kwam ik dus jaren later Dragon Dictation tegen. En ik ben weer helemaal enthousiast. En ik weet inmiddels waar ik het van ken. Dragon bestaat ook al jaren, het is van het bedrijf Nuance. Ze hebben ook samengewerkt met Philips, of doen dat nog steeds. Ze hebben onder andere met Philips een professioneel pakket gemaakt voor de medische wereld, heb ik eens ergens gelezen.

Maar wat maakt het uit. Ze zijn inmiddels sinds 2009 groot in apps. En zijn zelfs de meest gedownloade app voor bedrijfsproductiviteit in de Apple Store. Dat ik daar nu pas achterkom. Ik zal dit soort software wel verdrongen hebben uit mijn aandacht.