Ontspannen werken

Een aantal jaren geleden, rond de milleniumwisseling, ging ik veel op vakantie. In 2002 was ik 13 weken weg. Niet aan één stuk, maar twee weken hier, een week daar. Tussendoor werkte ik zoals ik altijd deed. Het bleek bij het opmaken van de jaarcijfers mijn beste jaar tot dan toe, qua omzet en winst.

Ik stond er toen niet bij stil. Maar eind vorig jaar, toen ik het archief ging opslaan en met kantoor verhuisde, dacht ik er aan terug. In een vlaag van zakelijke introspectie en evaluatie van de archiefjaren zag ik die 13 weken voorbij komen. Ik realiseerde me dat het de rust was geweest. Het verkorten van de spannings- en werkboog door intervallen van ontspanning.

Ontspannen werken

Vorige week sprak ik een enthousiaste ondernemer. Hij vertelde me dat hij tot twee jaar terug hard had gewerkt en zijn leven aan de kant had geschoven voor dienstbaarheid aan zijn klanten. Tot zijn zoontje ziek werd en de rest van diens leven permanente verzorging nodig zou hebben. Dat confronteerde hem met de betrekkelijkheid van het leven en het geluk van zijn eigen goede gezondheid.

De betrekkelijkheid van het leven vertaalde hij naar zijn leven inrichten naar zijn eigen wensen. Hij kocht de auto die hij altijd al wilde hebben, maar waarvan hij dacht dat zijn klanten er negatief op zouden reageren. Hij vertelde zijn vrouw dat ze meer op vakantie zouden gaan. En zijn werk richtte hij anders in, efficiënter, rondom de verzorging van zijn zoontje.

Vanaf dat moment kwam zijn bedrijf in een lift omhoog. Het in zijn ogen fantastisch lopende bedrijf bleek nog veel meer potentie te hebben. Zijn nieuwe, ontspannen houding en omgaan met werken had een ommekeer gegeven. Niet alleen aan zijn leven, maar ook aan zijn zakelijke succes.

Crisis denken

Zijn we door de crisisberichten en het elkaar aanpraten van ellende niet juist de verkeerde kant opgegaan, vraag ik me nu af. In plaats van ontspannen, wat natuurlijk vooral begint met een op ontspanning gerichte mindset, te veel bezig met zorgen.

Vanochtend las ik dat het dieptepunt van de economie is bereikt en dat we nu weer omhoog gaan. De huizenmarkt trekt al weer aan en ook andere ontwikkelingen wijzen op een goede toekomst. Ik geloof het niet meer in en ben niet meer geïnteresseerd.

Dat klinkt negatief, maar het is vooral het besef dat al die macro-economische berichtgeving belangrijk is maar niet bijdraagt aan mijn welzijn en positieve mindset. Zoek het lekker uit, denk ik bewust agressief om mijn gedachten om te vormen naar ontspanning.

Uit mijn gedachten politici die aan het handje van Europa blijven lopen. Uit mijn gedachten politici zonder visie. Uit mijn gedachten kamerleden die nog steeds neuzelen vanuit partijpolitiek. Uit mijn gedachten mensen die niet zien dat we de neuzen nu één kant op moeten zetten. En zelfs uit mijn gedachten graaiers, zichzelf verrijkende bestuurders en frauderende organisaties.

Uit mijn gedachten. Om plaats te maken voor ontspanning, voor ontspannen werken.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 mei 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *