- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Netwerken, het kan leuk en effectief

fritsschiphorstGisteren kreeg ik een mailtje van Frits Schiphorst, een goede vriend. Daarin werd ik werd uitgenodigd voor ‘Open Coffee Midden Veluwe’ op 11 juni in Bilderberg Hotel ’t Speulderbos in Garderen.

Frits werkte jarenlang als verkoper in de grafische industrie. Anderhalf jaar geleden begon hij voor zichzelf. Naast workshops rondom verkopen organiseert hij netwerkbijeenkomsten en –diners.

Frits is een echte netwerker. Als ik hem spreek denk ik wel eens dat hij vanuit zijn enthousiasme iets te fanatiek is over netwerken. In ieder geval als het gaat om die bijeenkomsten. Maar hij doet het wel op de goede manier…

Het boek over netwerken ‘The Go-Giver’

bobburgWant afgelopen vrijdag vertelde Carla, een zakenrelatie, me over Bob Burg. Burg, een Amerikaanse schrijver en spreker, staat in zijn land bekend als netwerkgoeroe. Hij heeft een boek geschreven over netwerken. Carla vertelde me enthousiast over dit ‘The Go Giver’ waarin Bob Burg en John D. Mann vijf wetten bespreken.  Het verhaal van Carla en haar enthousiasme over netwerken sprak me aan. En ik moest onwillekeurig aan Frits denken.

De Go-Giver vertelt het verhaal van Joe. Hij is een jonge ambitieuze verkoper die erachter komt dat zijn harde werken en inspanningen niet het resultaat opleveren dat hij wenst. Na teleurstellende cijfers zoekt hij een coach. Deze ‘Chairman’ brengt hem in contact met enkele van zijn relaties, de Go-Givers.

Van hen leert Joe vijf wetten. Hij gaat op een andere manier met zijn klanten om, gaat anders netwerken en wordt een topverkoper. Eind goed al goed.

De vijf wetten van Bob Burg

Je waarde wordt bepaald door hoeveel meer je geeft dan je wilt krijgen als beloning

Je inkomen wordt bepaald door het aantal mensen die je iets van waarde geeft

 Je invloed wordt bepaald door de mate waarin je jezelf ondergeschikt maakt aan de belangen van anderen

Het meest authentieke en waardevolle dat je kunt geven, ben jij zelf

De sleutel tot geven is open staan voor ontvangen

Een leuke animatiefilm over de Go-Giver en de wetten is hier te zien:

Zie ook het bericht ‘Netwerk Business Diner‘, een initiatief van Frits Schiphorst