Bestaansrecht banken

Hebben banken nog bestaansrecht?. Ze zorgen voor gelddistributie en leningen. Dat laatste zou grofweg kunnen worden uitgesplitst naar particuliere (persoonlijke) leningen, zakelijke leningen en hypotheken.

Kom je wel eens bij een bank.Nee, ik bedoel natuurlijk niet geld halen uit de flappentap in de buitenmuur. De meeste mensen komen zelden of nooit bij een bank. En de kans wordt ook steeds kleiner. Leningen, zowel aan particuliere als zakelijke klanten worden nauwelijks nog verstrekt. En hypotheken, als ze al worden gegeven, gaan via tussenpersonen en hypotheekbedrijven.

Wat doen al die ruim 100.000 mensen die nog steeds de bankgebouwen bevolken. Dat is toch je reinste verborgen werkeloosheid. Wie betaalt dat? Wie houdt dat banksysteem in stand? En vooral, hoe lang duurt het voordat banken weer hun handje op gaan houden bij de overheid en het systeem met gemeenschapsgeld in staat moet worden ondersteund?

Het businessmodel van banken is verouderd. En wat wel bruikbaar was is door hun eigen laksig- en kortzichtigheid om zeep geholpen.

Waarom geven ze geen leningen meer aan bedrijven en particulieren? Omdat er strengere regels zijn? Nee. Omdat ze rasknoeiers zijn met cijfers. De banken staan er slecht voor en dat willen ze niet weten (struisvogelgedrag) of ze willen het in ieder geval ons niet laten weten.

Ik verwacht dat er binnenkort weer berichten over naar buiten komen. Dat er weer een grote bank, onverwacht in de problemen blijkt te zitten. Het is te hopen dat de overheid dan eindelijk inziet dat het klaar moet zijn. De bank, zoals we die kennen, heeft geen bestaansrecht meer. Het leen- en beleensysteem kan en moet anders. Aangepast aan de moderne tijd.

En gelddistributie, het heen- en weer schuiven van geld van de ene naar een andere persoon? Dat is al zover geautomatiseerd, daar hen je geen bank meer voor nodig. Dat kun je met maximaal 40 man op een zolderkamer voor heel Nederland regelen.

Voor de valutahandel heb je ook bijna geen mensen nodig. Het is de kleinste afdeling van de bank. Dat kunnen zelfstandige bedrijven worden, die hun diensten verlenen aan het nieuwe leen- en beleensysteem.

Nogmaals, als je zo ver bent gekomen in dit bericht mag ik je waarschuwen, er gaan banken omvallen. Dus spreid je vermogen om mogelijke nog van de garantieregeling te kunnen profiteren. Anders ben je eerdaags een groot deel van je geld kwijt.

Waarom gaan ze vallen? Weet je nog dat je met je businessplan naar de bank ging. Dagen had je erop zitten zweten, maar de bankjongens maakten al snel een eind aan je illusie. Met allerlei formules toonden zij dat solvabiliteit, liquiditeiten, prognoses en dergelijke in hun ogen niet klopten. Of dat terecht was? Het gaf ze de argumenten om je de deur te wijzen, met de mededeling dat je geen krediet kreeg.

Dezelfde kennis van cijfers gebruiken ze nu om hun eigen cijfers zo te houden dat ze aan de ene kant binnen overheidsnormen vallen en daar zelfs van kunnen profiteren. En aan de andere kant te camoufleren dat ze eigenlijk zelf failliet zijn, te weinig eigen vermogen hebben etcetera.

Ik zie dat je me niet gelooft. Je zult nog aan me denken …

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Bestaansrecht banken

  1. Willem Hellingwerf
    1

    Ikzelf nam voor uitbreiding bedrijf lening 15.000 euro bij ABN AMRO in 2005,na 6 maanden kwam er een brief of ik de zakelijke lening wilde verhogen tot 50.000 euro.Beleefd weigerde ik dat,gevolg: een dwangbevel van een deurwaarder,de lening was direct opeisbaar gesteld door de bank.
    Nog steeds heb ik spijt van die zakelijke lening,ik had beter van familie of vrienden kunnen lenen.
    W.H.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *