Duct tape toepassingen

ducttape_babysitterAls je wel eens naar Amerikaanse series kijkt zoals CSI, dan zie je de vreemdste toepassingen van Duct tape voorbij komen. Ik vroeg me altijd af hoe wij Duct tape noemen. Ik heb jaren gedacht dat het Duck-tape heette omdat het zo klonk; dat vond ik beter klinken dan Eendentape. In Nederland is het letterlijk vertaald naar buizenplakband. Nou, ik hou het dan toch maar liever Duck tape.

Duct tape is niet zomaar tape, zoals plakband. Het is olie- en waterbestendig en heel geschikt voor noodreparaties. Je kunt het, in tegenstelling tot plakband en bijv. leukoplast, weer loshalen zonder plak- en kleefresten achter te laten. Ook bijzonder is dat het sterk is in de lengterichting en makkelijk (af)scheurt in de breedterichting.

Een variant op Duct tape, in ieder geval vind ik het er veel op lijken en heb ik lang gedacht dat het Duct tape was, is Gaffer tape. Dat is tape dat in theaters en tv-studio’s wordt gebruikt om kabels vast te leggen. De plakkracht van Gaffer tape is minder en er blijven minder kleefresten achter bij het weer loshalen.

In het programma Mythbusters van Discovery Channel werden regelmatig proeven gedaan met Duct tape. Daarbij ging het om het beantwoorden van vragen als ‘is Duct tape sterk genoeg om een auto van 2500 kilo op te tillen?’ Op Youtube staan verschillende uitzendingen van Mythbusters en natuurlijk op de site van Discovery.

Geschiedenis

Duct tape is in 1940 uitgevonden toen wetenschappers van Permacell, dat was toen een divisie van Johnson & Johnson. Zij zochten naar een sterke, flexibele en duurzame tape voor oorlogssituaties. De eerste versies bestonden uit medische tape op doek, een Polycoat lijm en een polyethyleen coating. Het was legergroen en waterafstotend. Door dat laatste kreeg het de naam Duck tape. Na de oorlog werd het door andere dan militairen opgepakt. Te beginnen in de bouw, waar het wed gebruikt om metalen pijpen bij elkaar te houden. De naam werd omgedoopt tot ‘duct tape’, buizenplakband. Meer burgers ontdekten de positieve eigenschappen van de tape, in eerste instantie rondom doe-het-zelf werkzaamheden. Het werd een vast onderdeel van de gereedschapkist en de standaardkleur werd grijs.

Henkel, de grootste leverancier, verkoopt jaarlijks zoveel van zijn merk duct tape, dat de lengte daarvan de aardbol meer dan 20 keer kan worden omspannen. Zij leveren hun ‘Duck brand’ in 19 kleuren en patronen. andere aanbieders zijn onder andere 3M (scotch), Avery Dennison en Intertape Polymer Group. De kwaliteiten en samenstelling van de fabrikanten verschilt.

Toepassingen

Het voordeel van duct tape is volgens sommigen dat het gereedschap is waar je geen gebruiksaanwijzing voor nodig hebt en geen aanvullende producten (zoals spijkers bij een hamer, schroeven bij een schroevendraaier). Vanwege zijn specifieke eigenschappen (waterbestendig, sterk, eenvoudig af te scheuren etc.) vond het vele toepassingen.

Sporters gebruiken het om zwakke gewrichten te ondersteunen. Dierenartsen repareren er paardenhoeven mee. Chauffeurs van sleehonden gebruiken het om bevriezing te voorkomen. Artsen gebruiken het als hechttape bij operaties. Wie herinnert zich niet het advies van NASA aan de astronauten van de Apollo 13 om bij een reparatie duct tape te gebruiken. In 2002 behandelde artsen in Tacoma wratten met pleisters van duct tape (bij 85% verdwenen de wratten). In 2003 adviseerde de Amerikaanse overheid haar burgers duct tape en plastic zeil in huis te hebben om hun huis te dichten bij een chemische of biologische aanval.

Maar er zijn ook leuke toepassingen. Zoals de portemonnee van duct tape, de stropdas, de rozen, de tassen en vele andere inventieve bedenksels.

forbes-top20

Top 20 gereedschappen

Het tijdschrift Forbes deed een paar jaar geleden onderzoek naar het belangrijkste gereedschap aller tijden. Een panel van wetenschappers, historici en ingenieurs wierpen zich op de vraag en bekeken allerlei gereedschap uit de geschiedenis van onze beschaving. Het mes, het telraam (abacus), het kompas en andere gereedschappen vormden een top-20. Duct tape stond er ten onrechte niet bij.

Meer informatie

:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 mei 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code