dodelijke dieren - Aziatische reuzehoornaar

Dodelijke dieren vind je in Australië

Gisteren sprak twee vrienden die een rugzakreis hadden gemaakt door Australië en Azië. Ze zijn ruim een week terug in ons te koude kikkerlandje. Enthousiast vertellen ze over hun belevenissen. Daarbij komt ook hun tocht naar het noorden van Australië ter sprake. De plek waar de meest dodelijke dieren ter wereld schijnen te leven, in de lucht, op de grond en in het water. Terwijl je daar al afziet van de hitte, het was er op sommige plaatsen ruim boven de 40 graden Celcius.

Bij de gevaarlijke dieren van Australië hoort onder andere de Box Jellyfish. Het is een kwal met 15 tentakels, boordevol gif, waaraan allemaal naaldjes zitten. Als je er snel bij bent kun je worden gered, maar anders is het gif dodelijk. Het kleine broertje is de Bluebottle Jellyfish. Die beestjes zijn slecht 15 centimeter met tentakels van wel 10 meter. Zelfs dood is dit beestje nog gevaarlijk en vind je een afgebroken tentakel … nog altijd dodelijk.

Zo kan Australië met dodelijke dieren nog wel even doorgaan. Vooral in het Noordoosten leven dodelijke reptielen, spinnen en zeedieren. Maar ik dacht dat de neushoorn het gevaarlijkste dier was. Ok, met alleen gevaarlijk kom je niet in de lijst dodelijke dieren. En hoe bepaal je dodelijk. Door hoeveel mensen er al aan zijn overleden? De mate van dodelijk gevaar? Of de kans dat je het overleeft? En wat zegt dodelijk.

Aan het dier in onderstaande subjectieve lijst van dodelijkde dieren, sterven jaarlijks 40 mensen. Zet dat eens af tegen onze moorden, verkeersslachtoffers en andere onnatuurlijke doden. Dan is de mens zelf numero uno in aantallen onvergelijkbaar dodelijk dier.

Dodelijke dieren

Welke zijn dan de dodelijkste dieren ter wereld? We denken wellicht aan haaien, slangen of grote spinnen. Het dodelijkste dier, in de subjectieve lijst, is echter de Aziatische Reuzenhoornaar. Is dat een slang? Of is het een spin? De latijnse naam is Vespa mandarini. Maar ik kan je vertellen, het is geen scooter.

dodelijke dieren - de Aziatische reuze horenaar

de Aziatische reuzehoornaar

Aziatische Reuzenhoornaar

De Aziatische Reuzenhoornaar is een insect van 4 centimeter lang, met een spanwijdte van meer dan 6 centimeter. Het beestje, dat lijkt op een grote wesp, spuit met een angel van ruim 6 centimeter dodelijk gif in zijn slachtoffer. De zuren in het gif breken cellen af op moleculair niveau. Het tast vooral het zenuwstelsel aan. Aan de allergische reactie, ook wel anafylactische shock genaamd, overlijden jaarlijks ongeveer 40 mensen. Deze reuze hornet heeft ook een broertje in Japan.

Tseetsee vlieg

Op de lijst staat ook de Tseetsee vlieg. Dat is een bloedzuigende vlieg die voornamelijk in Afrika voorkomt. De moorddadigheid van de tseetsee zit het vooral in het overbrengen van ziekten. Daarbij komt de slaapziekte het meest voor. Het beestje is ongeveer twee keer zo groot als onze huisvlieg.

Gouden Pijlgifkikker

De Gouden Pijlgifkikkder is de giftigste kikker en één van de dodelijkste dieren op aarde. Andere kikkers in de familie Pijlgif kunnen ook zeer giftig zijn, maar deze Golden Boy produceert ruim 25 keer meer van het batrachotoxine-gif dan zijn meest giftige broertje. Genoeg gif om tien volwassenen te doden. Wetenschappers weten nog niet hoe deze kikkers hun gif maken. In gevangenschap maken ze namelijk geen gif. Dat gif is een batrachotoxine, één van de meest dodelijke neurotoxinen, een stof die het zenuwstelsel aantast. Pijlgifkkers zijn sociale dieren, ze leven meestal in groepjes van rond de 5 kikkers. De Gouden Pijlgifkikker is met uitsterven bedreigd.

Kegelslak

De Kegelslak onderscheidt zich nauwelijks van andere slakken. Maar deze slak dodelijk giftig. Met zijn sterke harpoenactige tanden injecteert de kegelslak zijn slachtoffers met zijn zeer giftige neurotoxinen. De kans dat de slak je vergifitgd is niet zo groot, het leeft op de oceaanbodem. Toch zijn er elk jaar gevallen van mensen die zijn gebeten door deze slak. In de meeste gevallen dodelijk. De farmaceutische industrie onderzoekt tegenwoordig het gif van de slak om er pijnstillers en andere medicijnen mee te maken.

Kafferbuffel

cape-buffaloOk, even een wat groter dier. Eén waarvan we dodelijkheid verwachten. Of toch niet? Want zo indrukwekkend ziet de Kafferbuffel er niet uit. Maar hij is onvoorspelbaar. De in Afrika levende kafferbuffel vecht met de neushoorn om de eerste plaats in het lijstje dodelijke dieren.

Een eerste plaats wanneer je kijkt naar meeste dodelijke slachtoffers. Want in tegenstelling tot de verlammende, giftige dieren, moeten de buffel en neushoorn het van hun brute kracht hebben. En dat is appels met peren vergelijken.

Braziliaanse zwervende kamspin

Zwarte weduwes en Tarantula’s aan de kant, hier komt de Braziliaanse zwervende kamspin. Het is een ongelooflijk agressieve en zeer giftige spin die zijn territorium met hand en tand verdedigd en niet bang is voor mensen. Deze zeer kleine kamspin, hij wordt ook wel bananenspin genoemd, verstopt zich overdag in planten, oude dozen en andere onvermoede plekken.

’s Avonds wordt het beestje zeer actief en gaat op zoek naar prooi. Zijn zeven broertjes kamspin zijn even dodelijk, maar de Braziliaanse zwerver (Phoneutria) heeft het meest krachtige neurotoxische gif. Met een dosis van 0,005 mg vermoordt hij een muis. Gelukkig voor de mens verbruikt de spin slechts in 40% van de beten een volledige dosis. Bijkomend effect van de gifbeet is een erectie bij de mannelijke slachtoffers. In de volksmond wordt hij daarom ook wel ‘Viagra’-spin genoemd.

De al genoemde Box Jellyfish, ook wel genoemd de Australische zeewesp, heb ik hierboven al genoemd. Hij behoort met de zes andere dieren tot de dodelijkste op aarde.

Lees ook het bericht ‘Het is een kraai‘ of ‘Allemaal beestjes in onze buik

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *