Dodelijke dieren

Gisteren sprak twee vrienden die een rugzakreis hadden gemaakt door Australië en Azië. Ze zijn ruim een week terug in ons te koude kikkerlandje. Enthousiast vertellen ze over hun belevenissen. Daarbij komt ook hun tocht naar het noorden van Australië ter sprake. De plek waar de meest gevaarlijke dieren ter wereld schijnen te leven, in de lucht, op de grond en in het water. Terwijl je daar al afziet van de hitte, het was er op sommige plaatsen ruim boven de 40 graden Celcius.

De gevaarlijke dieren van Australië zijn onder andere de Box Jellyfish, een kwal met 15 tentakels, boordevol gif, waaraan allemaal naaldjes zitten. Als je er snel bij bent kun je worden gered, maar anders is het gif dodelijk. Het kleine broertje is de Bluebottle Jellyfish. De beestjes zijn slecht 15 centimeter met tentakels van wel 10 meter. Zelfs dood is dit beestje nog gevaarlijk en vind je een afgebroken tentakel… nog altijd dodelijk.

Zo kan Australië nog wel even doorgaan. Vooral in het Noordoosten leven dodelijke reptielen, spinnen en zeedieren. Maar ik dacht dat de neushoorn het gevaarlijkste dier was. Ok, gevaarlijk is wat anders dan dodelijk. En hoe bepaal je dodelijk, door hoeveel mensen er al aan zijn overleden?,  de mate van dodelijk gevaar? de kans dat je het overleeft? En wat zegt dodelijk. Aan het dodelijkste dier volgens onderstaande subjectieve lijst, sterven jaarlijks 40 mensen. Als je dat afzet tegen onze moorden, verkeersslachtoffers en andere onnatuurlijke doden, dan is de mens zelf een in aantallen onvergelijkbaar dodelijk dier.

Dodelijke dieren

Welke zijn dan de dodelijkste dieren ter wereld? We denken dan aan haaien, slangen en dergelijke. Het dodelijkste dier, in een subjectieve lijst, is echter de Aziatische Reuzenhoornaar. Is dat een slang? Of is het een spin? De latijnse naam is Vespa mandarini. Maar ik kan je vertellen, het is geen scooter.

asian_giant_hornetDe

Aziatische Reuzenhoornaar

is een insect van 4 centimeter lang, met een spanwijdte van meer dan 6 centimeter. Het beestje, dat lijkt op een grote wesp, spuit met een angel van ruim 6 centimeter dodelijk gif in zijn slachtoffer. De zuren in het gif breken cellen af op moleculair niveau. Het tast vooral het zenuwstelsel aan. Aan de allergische reactie, ook wel anafylactische shock genaamd, overlijden jaarlijks ongeveer 40 mensen. Deze reuze hornet heeft ook een broetje in Japan.

Ook op de lijst staat de

Tseetsee vlieg

. Een bloedzuigende vlieg die voornamelijk in Afrika voorkomt. De moorddadigheid van de tseetsee zit het vooral in het overbrengen van ziekten. Daarbij komt de slaapziekte het meest voor. Het beestje is ongeveer twee keer zo groot als onze huisvlieg.

De

Gouden Pijlgifkikker

is de giftigste kikker en één van de dodelijkste dieren op aarde. Andere kikkers in de familie Pijlgif kunnen ook zeer giftig zijn, maar deze Golden Boy produceert ruim 25 keer meer van het batrachotoxine-gif dan zijn meest giftige broertje. Genoeg gif om tien volwassenen te doden. Wetenschappers weten nog niet hoe deze kikkers hun gif maken. In gevangenschap maken ze namelijk geen gif. Dat gif is een batrachotoxine, één van de meest dodelijke neurotoxinen, een stof die het zenuwstelsel aantast. Pijlgifkkers zijn sociale dieren, ze leven meestal in groepjes van rond de 5 kikkers. De Gouden Pijlgifkikker is met uitsterven bedreigd.

Hoewel de Kegelslak slecht weinig onderscheidend is van andere slakken is deze slak dodelijk giftig. Met zijn sterke harpoenactige tanden injecteert de

kegelslak

hij zijn slachtoffers met zijn zeer giftige neurotoxinen. De kans dat de slak je vergifitgd is niet zo groot, het leeft op de oceaanbodem. Toch zijn er elk jaar gevallen van mensen die zijn gebeten door deze slak. In de meeste gevallen dodelijk. De farmaceutische industrie onderzoekt tegenwoordig het gif van de slak om er pijnstillers en andere medicijnen mee te maken.

cape-buffaloOk, even een wat groter dier. Eén waarvan we dodelijkheid verwachten. Of toch niet? Want zo indrukwekkend ziet de Kafferbuffel er niet uit. Maar hij is onvoorspelbaar. De in Afrika levende

kafferbuffel

vecht met de neushoorn om de eerste plaats in het lijstje dodelijke dieren. Een eerste plaats wanneer je kijkt naar meeste dodelijke slachtoffers. Want in tegenstelling tot de verlammende, giftige dieren, moeten de buffel en neushoorn het van hun brute kracht hebben. En dat is appels met peren vergelijken.

Zwarte weduwes en Tarantula’s aan de kant, hier komt de

Braziliaanse zwervende kamspin

. Een ongelooflijk agressieve en zeer giftige spin die zijn territorium met hand en tand verdedigd en niet bang is voor mensen. Deze zeer kleine kamspin, hij wordt ook wel bananenspin genoemd, verstopt zich overdag in planten, oude dozen en andere onvermoede plekken. ’s Avonds wordt het beestje zeer actief en gaat op zoek naar prooi. Zijn zeven broertjes kamspin zijn even dodelijk, maar de Braziliaanse zwerver (Phoneutria) heeft het meest krachtige neurotoxische gif. Met een dosis van 0,005 mg vermoordt hij een muis. Gelukkig voor de mens verbruikt de spin slechts in 40% van de beten een volledige dosis. Bijkomend effect van de gifbeet is een erectie bij de mannelijke slachtoffers. In de volksmond wordt hij daarom ook wel ‘Viagra’-spin genoemd.

De al genoemde Box Jellyfish, ook wel genoemd de Australische zeewesp, heb ik hierboven al genoemd. Hij behoort met de zes andere dieren tot de dodelijkste op aarde.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code