gevolgen van wateroverlast

Gevolgen van wateroverlast

Je kunt op verschillende manieren naar de gevolgen van wateroverlast, zoals overstromingen. Een foto van een man die via een raam van een bovenverdieping zijn huis in vaart. Is dat triest of grappig? De man lacht, dus hij zal de humor er ook wel van inzien.

Of nog de humor ervan inzien. Want wat als het water straks daalt? Wat zijn de gevolgen van wateroverlast? Even zie ik weer die ruim twaalf meter hoge watermassa door Passau stromen. Of vanaf het dak gezien een rivier van 12 meter diep.

Gevolgen van wateroverlast

Kort nadat mijn ouders waren verhuisd van Utrecht naar een buitengebied, was er een overstroming die vooral Zuid-Nederland trof. Het waterpeil in hun dorp steeg licht. Met name het grondwater kwam wat omhoog in de wijk. Het zorgde voor een laagje water in de kelder van krap vijf centimeter.

Nadat het water weer was gezakt heeft de kelder nog zeker drie jaar geroken naar muf,  bedorven water. Nu, jaren later, zet mijn mijn moeder als ze naar bed gaat nog regelmatig de kelderdeur open om het te ventileren. Wellicht niet helemaal alleen door de gevolgen van wateroverlast jaren geleden, maar toch.

Als een vies dekentje

Er is een licht bedompte lucht in die kelder blijven hangen, die soms aanvoelt als een vies dekentje. Zo’n luchtdeken die je vroeger voelde als je de Bijenkorf of V&D binnenliep; door de warme lucht van de airco waar je doorheen moest als je naar binnen of buiten liep.

Bij mijn ouders was het een laagje was van amper vijf centimeter. Maar wat zijn de gevolgen van wateroverlast na een ‘laagje water’ van enkele meters? En wat als het nog erger wordt.

Waterangst

ark_van_noach

Toch maar bootje bouwen?

Een vriend van me is al jaren bezig met de toekomstige gevolgen van wateroverlast. Twintig jaar geleden begon dat, nadat hij boeken van Nostradamus had gelezen. Nostradamus, de profeet en apotheker, voorspelde volgens die boeken onder andere veel natuurrampen rond de milleniumwisseling.

Het klonk als hel en verdoemenis wanneer de vriend zijn interpretatie gaf van wat hij had gelezen. Als je hem daarbij iets te veel aandacht gaf vertelde hij ook hoe je je hachje zou kunnen redden. Dan tekende hij de Benelux en Duitsland en vertelde waar je wel droog kon wonen.

Waterrampen rond millennium

Regelmatig kwam zijn waterangst terug in de gesprekken. En rond 2000 triomfeerde hij, na de eerste grote waterrampen en vele tornado’s in de VS. Maar Nostradamus kwam er in zijn borstklopperij steeds minder bij.

Want ook wetenschappers buigen zich al enige tijd over de natuurrampen. Zij onderzoeken of deze wellicht in verband staan met bijvoorbeeld de opwarming van de aarde. En kennis van hen herhalen komt minder geitenwollen-sokkerig over dan de profetieën van een middeleeuwse ziener.

Huis boven de zeespiegel

De vriend kocht inmiddels een tweede huis in een gebied dat 450 meter boven de zeespiegel ligt. Geleidelijk brengt hij nu zijn waardevolle spullen naar die boerderij. Want de gevolgen van wateroverlast gaan extreem worden, zegt hij en hij toont de metershoge stapel krantenknipsels over het onderwerp.

Hij zegt ook dat hij veel slaapplaatsen heeft, bijgebouwen en dergelijke. En ik ben van harte welkom, nu en in de toekomst. Tja, denk ik dan, soms is een verre hoger wonende vriend beter dan een goede buur met lieslaarzen en een emmertje.

Tips en informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *