James Cauty Naughty

James (Jimmy) Cauty

James (Jimmy) Cauty

Gisteren zat ik bij een klant even te wachten. Ik bladerde door de NRC Weekend Magazine van afgelopen zaterdag die ik op een leestafeltje vond. Daarin was de industrieel vormgever Piet Hein Eek gasthoofdredacteur. Ik las de interessante artikelen en stuitte op pagina 27 op een omgekeerde jampot met daarin een tafereel dat het lynchen van de Britse premier David Cameron voorstelde.

De afbeelding stond bij een artikel over de Engelse ex-popmuzikant en kunstenaar James Cauty. Een heerlijke tegendraadse creatief, wiens naam me niets zei. Wel had ik ooit gehoord van de ophef over het verbranden van 1 miljoen pond in 1994. Dat was in die tijd iets van 4 miljoen gulden. Er is een uitgebreide documentaire gemaakt, hier een kortere montage op Youtube.

Ik heb het artikel gescand, hier de pdf, waardoor je zelf kunt lezen hoe Cauty tegenwoordig tegen die, en soortgelijke activiteiten aankijkt.

Maar zoals gezegd, het was de omgekeerde jampot die me opviel in de NRC Weekend. Het is het nieuwe kunstwerk van Cauty. Deze ‘riots in a jam jar’. Het zijn schaalmodellen van 1 : 87 die zijn gebaseerd op de rellen in London van 2011. De poppetjes komen uit een fabriek in Duitsland waar  decoratie voor modelbouw wordt gemaakt.

Eerder deed hij al het postzegelproject Stamps of Mass Destruction. Dat begon als een aanklacht tegen de deelname van Engeland aan de oorlog in Irak. Maar werd geleidelijk een algeheel protest tegen die oorlog waarbij ook met name Amerikaanse stijliconen het moesten ontgelden.

cauty_lordoftheringsCauty kreeg op 17 jarige leeftijd enige bekendheid toen hij de gedetailleerd getekende poster ‘Lord of Rings’ maakte voor de Britse keten van posterwinkels Athena. Hiernaast een verbleekt exemplaar, op de sites van meerdere posteraanbieders zijn nog gave exemplaren te koop.

Cauty heeft zelf meedere sites, waarbij opvalt dat de meeste daarvan nauwelijks informatie bevatten en een tachtiger jaren uitstraling hebben. Hieronder daarom wat andere sites om meer informatie te krijgen over James Cauty en zijn werk.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *