Papa

papa

Mijn vader – foto met iphone gemaakt op 19 mei 2012

Precies een half jaar geleden overleed mijn vader. Ik denk nog bijna dagelijks aan hem. Op allerlei manieren komt hij in mijn gedachten. Meestal denk ik aan zijn persoon, papa, mijn vader als individu met zijn specifieke eigenschappen. Dan zie ik situaties uit het verleden die we samen hadden, de vele herinneringen die ik aan hem heb.

Soms denk ik aan hem als dood mens. Klinkt dat raar. Ik bedoel dat hij, omdat hij zo’n bijzondere plaats had in mijn leven, de betrekkelijkheid van het leven beter dan wie ook benadrukt. Ik kan naar zijn foto kijken en mijn herinneringen hebben. Ik kan in mijn arm knijpen, ik leef. Hij niet meer.

Alles wat hij was in de 83 jaar  van zijn leven, al zijn onuitgesproken en niet vastgelegde gedachten, ervaringen, kennis, verdriet, vreugde, blijdschap. Alles wat hem tot een uniek mens maakte is weg. En over een paar jaar geldt dat voor mij ook, zoals voor iedereen.

Deze week kwam ik bij toeval een filmpje tegen van Chiel van Berkel. Dat deed me denken aan de periode dat we met vrienden gingen stappen in Utrecht, films maakte of toneel speelden. Chiel van Berkel, Robert van Leeuwen, Richard Vierbergen, Stef Bos en anderen.

En aan Stef Bos denkend komt zijn bekendste en meest succesvolle lied ‘Papa‘ in mijn gedachten. Ja papa, denk ik dan, ik lijk steeds meer op jou… en anders stampen anderen dat er wel in haha (‘precies je vader’):

Papa

(tekst en muziek: Stef Bos, 1991)

Ik heb dezelfde ogen en ik krijg jouw trekken om mijn mond.
Vroeger was ik driftig, vroeger was jij driftig, maar we hebben onze rust gevonden.

En we zitten naast elkaar en we zeggen niet zoveel.
Voor alles wat jij doet heb ik hetzelfde ritueel.
Papa, ik lijk steeds meer op jou. Ik heb dezelfde handen en ik krijg jouw rimpels in mijn huid.  Jij hebt jouw ideeën, ik heb mijn ideeën en we zwerven in gedachten maar we komen altijd thuis.
De waarheid die je zocht en die je nooit hebt gevonden,  ik zoek haar ook en tevergeefs zolang ik leef.

Want papa, ik lijk steeds meer op jou.

Vroeger kon je streng zijn en God ik heb je soms gehaat.
Maar jouw woorden, ze liggen op mijn lippen en ik praat nu zoals jij vroeger praatte.
Ik heb een goddeloos geloof en ik hou van elke vrouw  en misschien ben ik geworden wat jij helemaal niet wou, maar papa ik lijk steeds meer op jou.
En jij gelooft in God, dus jij gaat naar de hemel, en ik geloof in niks dus we komen elkaar na de dood, na de dood, nooit meer tegen.

Maar papa, ik hou steeds meer van jou.

Ik heb een goddeloos geloof en ik hou van elke vrouw en misschien ben ik geworden wat jij helemaal niet wou, maar papa ik lijk steeds meer op jou.
Oh papa, ik hou steeds meer van jou.
Papa ik lijk steeds meer op jou…

Uitvoering in zuidafrikaans (youtube)

Het laatste jaar

November 2011 was beginnend Alzheimer geconstateerd. Ik schreef daar al eens over. Het is daarna buitengewoon snel gegaan. Op 13 december schreef ik over de dag dat hij overleed. Een half jaar later weet ik dat verwerken tijd nodig heeft. Vooral denk ik, wanneer de laatste fase zo anders is dan de jaren daarvoor. Het is alsof de laatste beelden eerst weg moeten om weer volledig bij de mooie herinneringen te komen. Om de man, die mijn vader was, te zien. In plaats van de steeds hulpelozer wordende Alzheimer-persoon. Gelukkig ging dat snel, maar de twee filmpjes die ik maakte met mijn iPhone kan ik nog steeds niet zien zonder tranen in mijn ogen. Soms omdat ik mijn vader een fijner einde had gegund, soms door het besef dat die mooie momenten niet meer worden vervolgd, soms om die klote ziekte waardoor je het contact verliest. Met dat laatste heb ik nog steeds de meeste moeite. We hebben beslissingen voor hem moeten nemen, waarbij ik zou willen weten wat hij er zelf van vond.

Hieronder één van de filmpjes (eigenlijk drie met een harde las samengevoegd). Deze is gemaakt op 19 mei 2012. Hij had een lichamelijk terugval gehad en was thuis niet te handhaven. Hij ging een week naar een verzorgingshuis.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Papa

  1. 1

    Mooi herkenbaar filmpje Rene…
    Heb zo iets dergelijks van zowel mijn moeder als schoonmoeder….

  2. 2

    Wat aandoenlijk. En toch nog zoveel humor en liefde. Mooie herinnering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *