Weerbericht

Weerbericht – daar komt meer bij kijken

Ik luister zelden naar het weerbericht. Ten eerste omdat ik, wat voor weer het ook is, er toch weinig aan kan veranderen. En ten tweede omdat je het weerbericht nauwelijks kunt vertrouwen. Dus gooi ik zelfs als de kans op mooi weer groot is een jack en trui in mijn auto of tas.

KNMI - meer dan het weerbericht

Zoals de weergoden het KNMI zien

Dat de weermannen van het KNMI, en de oud-medewerkers daarvan die voor zichzelf begonnen, er naast zitten als ze drie dagen vooruit voorspellen, het is ze vergeven. Maar als ze een dag van te voren de weerplank volledig misslaan, dan moet ik toch aan Wilders denken. Hij zei bij het verschijnen van de KNMI Klimaatatlas dat het weerbedrijf in De Bilt een  linkse hobby is, oftewel nutteloze arbeid.

Weerbericht

Nou weet ik dat ze bij het KNMI veel meer doen dan een weerbericht maken. Maar dat zijn toch vooral activiteiten op de achtergrond of voor een kleine doelgroep. De massa ziet voornamelijk het weerbericht.

Bij dat weerbericht kan het gebeuren dat je bij het actuele nieuws hoort dat het mooi weer wordt of is, terwijl de regen bij jou in bakken naar beneden komt. Ja, zelfs ons kleine, meestal koude kikkerlandje heeft een zeer gevarieerd weerbeeld. Daar kunnen ze zelfs in De Bilt geen rekening mee houden. Het is wellicht waarom de buienradar zo populair is. Daarop kun je zelf inschatten hoe het weer bij jou in de buurt wordt.

Record breken

Gisteren was dus weer zo’n dag dat ik dacht ‘tjonge, jonge wat zitten ze er weer naast’. Het zou extreem warm worden, praatte de voorpagina van de krant het weerbericht van de weerjongens na. Misschien zou zelfs het record van 38,6  ºC worden gebroken, dat op 23 augustus 1944 in Warnsveld werd gemeten.

Ik liep de tuin in en voelde een frisse wind langs me glijden. En de lucht was bewolkt. Het voorspelde niet veel goeds, kon ik als amateur weerbekijker direct zien. Dat record ging er niet komen. In ieder geval niet bij mij in de wijk.

We werden opgeroepen maatregelen te nemen. Veel water drinken, veel zonnebrand gebruiken en meer van die goedbedoelde adviezen. Het werd warm. Waar ik me bevond kwam de thermometer rond het middaguur echter niet boven de 24 ºC. De hoogste temperatuur werd uiteindelijk om half drie ’s middags gemeten in Belfeld. In het dorpje van de gemeente Venlo werd het 33,8 ºC. Vijf graden lager dan het record.

En dan. Het zou gisteren warmer worden dan eergisteren. De hoogste temperatuur eergisteren werd gemeten in Oss. Daar werd 34,5 ºC gemeten om 17.10 uur. Niet veel meer, maar toch 0,7 ºC warmer.

Wind

Hevige wind in Roodeschool, niet volgens het weerbericht

Hevige wind in Roodeschool

Geërgerd waren ongetwijfeld de mensen die naar het water gingen. Daar stonden ze in hun badpak, bikini of zwembroekje. Als ze geluk hadden was het broeierig, vanwege de hoge vochtigheid.

Maar er waren ook plaatsen waar het flink waaide, soms met een wind van zeer lage gevoelstemperatuur. Bij Roodeschool waaide het gisteren om 13.30 uur het hardst met een windsnelheid van 62 km/u. Het is volgens sommige mensen het noordelijkste plaatsje van Nederland. Ten onrechte want Oudeschip ligt nog noordelijker. Maar je kunt daar in de kop van Groningen een beetje wind verwachten.

Eergisteren waaide de wind echter het hardst in Alkmaar. Daar woei om drie uur ’s middags een windje van 48 km/u.

Laagste temperatuur

Zagen we hierboven al dat de tijd waarop gisteren en eergisteren de hoogste temperatuur werd gemeten al enigszins uit elkaar lag. Bij de laagste temperatuur was dat ook het geval. Gisteren was het om half zeven ’s ochtends 10 ºC in Veldhoven, bij Eindhoven. Eergisteren werd de laagste temperatuur gemeten in Damwoude. In dit dorp bij het Friese Dokkum was het om 1.00 uur nog of al 12 ºC.

Calamiteiten

En dan vermeld ik maar even niet de mensen in Dwingloo die hun boerderij gisteren midden op de dag zagen afbranden door blikseminslag, of de wateroverlast waar sommigen last van hadden.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *