red je relatie

Red je relatie eenvoudig door …

Eén van de meest trouwe aanwezigen van de bijeenkomsten van het Stichts Ondernemers Genootschap was Jan Ran van advocatenkantoor Burger & Ran aan de Wittevrouwenstraat in Utrecht. Tegen het eind van een avond van het SOG was ik samen met Frans Stalenhoef in gesprek met Jan.

Het prachtige hoekpand van Burger & Ran op de hoek van de Wittevrouwenstraat en de Wittevrouwenkade in Utrecht

Het prachtige hoekpand van Burger & Ran op de hoek van de Wittevrouwenstraat en de Wittevrouwenkade in Utrecht

Red je relatie met …

Jan die is gespecialiseerd in echtscheidingszaken, zegt ineens, ‘Er is maar één ding waarop huwelijken stuk lopen’. Frans en ik kijken elkaar aan. ‘Wat dan?’, vraag ik. Jan wil het ons, ondanks aandringen, niet vertellen. Hij neemt een houding aan van ‘denk nou eens na’ en vertelt het niet.

Twee weken later bij een volgende SOG-bijeenkomst staan Frans en ik aan het eind van de avond weer bij Jan. In de tussenliggende tijd hebben Frans en ik los van elkaar Jan al bevraagd. Maar deze avond zetten we door. We blijven zo lang zeuren dat Jan uiteindelijk zegt ‘ok, ok, ik zal het jullie vertellen’. Geduldig wachtend kijken we hem aan.

Communicatie

‘Communicatie, of eigenlijk het gebrek daaraan, is de reden dat huwelijken stuk lopen’. Frans en ik kijken elkaar verbaasd aan. Later zegt Frans me: ‘Ik had van alles verwacht, fluit en duit of zoiets, maar dit. Tjonge, dat hij daar zo ingewikkeld over deed’.

Het is notabene ons vak. Frans en ik zijn dagelijks bezig met communicatie. Als het niet is om een folder of ander drukwerk te maken, dan is het wel bij het organiseren van een evenement om bijvoorbeeld medewerkers van een bedrijf meer samen te brengen.

Ervaringsdeskundige

Maar Jan is een ervaringsdeskundige. In ieder geval waar het huwelijksrelaties aangaat. Ik ken mensen die hun echtscheiding door hem lieten behartigen. Zij prezen zijn onafhankelijke, open houding, zijn oog voor zowel het zakelijke als het menselijke en zijn communicatievaardigheid.

Die vaardigheid zegt echter meer over Jan dan over het koppel dat de relatie wil beëindigen. Zij hadden wat meer van de vaardigheid moeten hebben. Of …

Huishoudelijk werk

John Gottman is emeritus hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Washington. Samen met zijn vrouw Julie deed hij jarenlang onderzoek naar relaties. De belangrijkste vraag die hij zich daarbij stelde was ‘Waarom redt het ene stel het wel en het andere niet?

Ook het antwoord dat hij vond was eenvoudig. Hij zag, wat ieder weldenkend mens al lang weet, dat vrouwen vinden dat mannen meer aan het huishouden moeten doen, en dat mannen vinden dat er te weinig seks in de relatie zit.

Daarin lag volgens hem de sleutel. Bij verder onderzoek ontdekte hij dat de twee wensen met elkaar gekoppeld zijn: als de man meer in het huishouden doet wil de vrouw meer seks.

Slagen of falen

red je relatieHij schreef het er het boek ‘Why Marriages Succeed or Fail ’ over. Het enige probleem met zo’n boek is, zoals met veel boeken, dat een eenvoudige constatering (of theorie) waarbij iedereen zich een beeld kan vormen, wordt geplet, gekneed en uitgemolken tot een boek van 238 pagina’s.

Want de boodschap is duidelijk en kan in één zin worden verkondigd: ‘Heren, red je relatie door wat in het huishouden te doen en je maakt zowel je vrouw als jezelf tevreden’.

7 Principes

De zeven principes van John Gottman:
Red je relatie volgens John GottmanKlik op de afbeelding voor vergroting

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *