Leeftijdsverwachting, hoe is het met die van jou

De afgelopen weken heb ik een paar keer iets geschreven waarbij leeftijdsverwachting een rol speelt. Wanneer het ter sprake kwam bij vrienden waren de reacties heel verschillend. De manier waarop zij bijvoorbeeld leeftijd- en leeftijdsverwachting uitlegden of uitrekenden verschilden.

Levenswachting statistisch

Ik moest daarbij telkens denken aan een discussie die Boudewijn van der Pols en Albert Zwart in mijn bijzijn hadden over het onderwerp. Daarbij vertelde Albert dat de leeftijdsverwachting hoger werd naarmate je ouder werd. Dat vond ik logisch klinken.

Want naarmate je vanaf je geboorte steeds ouder wordt overlijden er mensen die mede de leeftijdverwachting bepalen en des te ouder je bent des te meer al overleden mensen  er zijn.

Maar het blijft lastig. Dus toch maar even gekeken wat de officiële instanties er over zeggen. In dit geval het Centraal Bureau van Statistiek, die zich immers met deze cijfers bezighoudt. Bij het CBS onderscheiden ze enkele mogelijkheden.

De levensverwachting bij geboorte voor een bepaald geboortejaar is het aantal jaren dat deze pasgeborenen kunnen verwachten te leven. De levensverwachting op een willekeurige leeftijd, de resterende leeftijd. Zie CBS over de wijze van berekenen.

Beïnvloeden

Kun je de leeftijdverwachting beïnvloeden. Nee, dat lijkt me niet. In ieder geval niet die van het CBS. Of je moet een terroristische daad plegen waarbij heel veel mensen het loodje leggen en waarbij ook in de toekomst nog mensen overlijden. Maar dat zal mogelijk slechts tot een dip leiden in de grafieken.

Maar voor jou persoonlijk kan het wel enigszins. Er zijn factoren waar je weinig aan kunt verderen, zoals je familiaire achtergrond en je ras. Maar je sociale omgeving, daar kun je wellicht wel iets aan doen. En je levenshouding naar voeding en dergelijke heb je ook zelf in de hand. Door bijvoorbeeld niet te roken stijgt je individuele leeftijdsverwachting met maar liefst drie jaar.

Vrouw of man

Vorig jaar beschreef een artikel in ‘Current Biology ‘ (van Elsevier’s Imprint Cell Press) een onderzoek van Dr Damian Dowling en student medicijnen Florencia Camus bij de faculteit Biololgische Wetenschappen aan de Monash Universiteit.

Dr David Clancy van de Lancaster Universiteit en Dowling ontdekten dat de levensverwachting tussen en mannen en vrouwen verschilt door een mutatie in het DNA. Het had te maken met veranderingen in de mitochondriën, de staafvormige energiecentrale van een cel.

Bij de proeven op fruitvliegjes ontdekten ze dat de mutaties invloed hadden op de levensverwachting van mannen, die daarmee zelfs betrouwbaar kan worden voorspeld. Maar bij vrouwen had heen geen enkele invloed. Hun onderzoek sluit aan bij eerdere constateringen in het dierenrijk dat mannetjes uitsterven, de geslachtsverschillen veranderen.

De onderzoekers van de Monash Universiteit roepen op medicijnen te ontwikkelen waarmee mannen zich tegen de gevolgen van de mutatie kunnen wapenen.

Real Age

De organisatie RealAge in Amerika stimuleert mensen door gezonder te leven hun leeftijdsverwachting te verhogen. De oprichter, Michael Roizen, heeft ook een test ontwikkeld. Het is sinds de oprichting al door ruim 20 miljoen mensen gedaan. Een deel van het succes is te danken aan de De Ophrah Winfrey show waarin Roizen regelmatig zijn verhaal deed en waarin zijn boeken werden gepromoot.

De test

In onderstaande Engelse test kun je jouw leeftijdsverwachting berekenen door het berekenen van je virtuele leeftijd. Door gezonder te leven en andere factoren verhoog je of verlaag je je huidige leeftijd. De levensverwachting van de gehele bevolking blijft hetzelfde.

Het idee is dat je, door je virtuele leeftijd te verlagen het aantal jaren dat je nog te leven hebt verhoogt (het werk met flash, dus niet op alle apparaten).

KLIK OP DE PIJL RECHTSBOVEN OM TE BEGINNEN.


Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *