Partijvermelding

Ik wilde dit bericht beginnen met de titel ‘liegen bedriegen en hypocrisie’. Maar ik heb daar al eerder over geschreven (zie leugenaars en liegen). Het gaat me hier vooral over partijvermelding en het willekeurig achterhouden van informatie.

De afgelopen tijd stonden regelmatig berichten in de krant over overheidsdienaren die het niet zo nauw namen met wetten, regels en moraal. Dan was er weer een wethouder die overmatig declareerde, dan weer een raadslid die zijn handen niet thuis kon houden. Vele voorbeelden vulden de krantenpagina’s.

Algemeen Dagblad

CDA'er Jos de Graaf

CDA’er Jos de Graaf

Bij de berichten stond altijd dat het om een VVD’er ging als een lid van die partij over de schreef ging. Wanneer het echter een PvdA-lid was, werd de partijvermelding achterwege gelaten. Vanmorgen viel het me weer  op bij het bericht in het Algemeen Dagblad over de aftredende wethouder Jos de Graaf van Boxtel. Zie je wel, dacht ik, zal wel weer een links politicus zijn. Want dat ga je denken als je het patroon eenmaal hebt herkend.

Toen ik las dat zijn hoogste opleiding MTS was, dacht ik nog even dat ik me vergiste. Het zal toch geen PVV’er zijn, want het vooroordeel wil dat Wilders zijn kamerleden en kiezers uit de LTS-  en MTS databakken haalt. Maar Jos de Graaf bleek een CDA-lid. Dat betekent dat de partijvermelding in het AD abusievelijk achterwege bleef of dat CDA-leden ook zijn vrijgesteld in de hoofden van AD-journalisten.

CDA-redacteuren

Mijn oom Henk was ooit chef binnenland van onder andere het Utrechts Nieuwsblad. Hij vertelde dat op de redacties iedereen links was. Maar er liepen altijd wel een paar verdwaalde, links georiënteerde CDA-redacteuren en –journalisten rond. Volgens mij was hij zelf ook maar ietsjes links van het midden, zoals dat vroeger heette.

Als bij zoiets eenvoudigs als de partijvermelding van, negatief in het nieuws staande, overheidsdienaren op deze manier selectie plaatsvindt, hoe zit het dan met berichtgeving waarvan patronen (beleid?) minder herkenbaar zijn en informatie minder controleerbaar?

Kijk zelf

Ga naar Google en type als zoekwoorden bijvoorbeeld ‘AD’ en ‘politicus’. Varieer daarna met de woorden ‘VVD’ en ‘PvdA’. Plaats achter het geheel woorden als ‘fraude’, ‘corruptie’ en dergelijke. Blijf bij het invoeren van die woorden variëren met de beide politieke partijen en zie het verschil. Bijvoorbeeld. ‘AD politicus VVD fraude‘, ‘AD politicus PvdA fraude‘.

Het gaat me hier niet om welke partij wordt vermeld, het gaat me om de willekeur op redacties. Als ik er toch nog iets over zou moeten zeggen, dan is het dat ik hoop dat er nog eens onafhankelijk onderzoek naar fraude wordt gedaan. Ik weet vrijwel zeker dat linkse partijen dan hoger scoren dan rechtse. Waarbij vanzelfsprekend extreem links en rechts weer dicht bij elkaar staan aan de verkeerde kant, frauderend dus.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *