Zelfmoord

De eerste keer dat ik met een zelfmoord werd geconfronteerd was in de vierde klas van de middelbare school. Dat schoolgenoten en vriendjes overleden door ziekte of door een ongeluk was al voorgekomen. Zelfmoord was nieuw.

Ik had bij de jongen in de klas gezeten. Hij was naar een andere school gegaan. Maar ik zag hem nog af en toe, want het was het neefje van een schoolvriendje. Hij was gewoon een jongen zoals alle andere jongens van mijn leeftijd.

Toch moet er iets zijn geweest waarop hij is geknapt, waarom hij het leven zinloos vond en niet mee wilde deelnemen. Niemand, ook zijn ouders en broers niet, kon bedenken waarom hij die ochtend voor een trein was gesprongen. Later bleek dat hij al een tijdje me de zelfmoordplannen bezig was en een dag of drie voor de daadwerkelijke uitvoering was hij begonnen met voorbereidingen.

In het begin spraken we er over, het schoolvriendje, ik en nog een paar vrienden. Maar dat werd al snel minder. Af en toe kwam het wel eens ter sprake. Meestal wanneer er weer eens iets extreems gebeurde, dichtbij of op afstand.

Gracieus

Bladerend op Tumblr, wat ik nog steeds insprirerend vind, stuitte ik ineens op onderstaand filmpje. Ik speelde het een aantal keren achter elkaar af. Het intrigeert me. Niet vanwege het onderwerp zelfmoord, maar wel de mens erachter. Het meisje staat heel rustig en loopt dan, bij de aankomende trein, naar voren. Ze maakt een gracieus sprongetje, komt aan de aan de andere kant van het spoor uit en gaat liggen. Volkomen rustig spreidt ze haar armen en de trein ….

Later speelde ik het nog een aantal keren af. Waarom. Er klopt iets niet. Zou het een montage zijn. Het is te mooi. Het lijkt wel alsof ze de zelfmoord talloze keren heeft geoefend om daar zo perfect te komen aanlopen, dat sprongetje te maken en te gaan liggen. Goed getimed kan ze nog een, wat we vroeger noemde, Jezus-houding aannemen vlak voor de trein …

zelfmoord

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 juni 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Zelfmoord

  1. 1

    vreselijk filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *