vrije dag

Vrije dag, tot morgen

Heerlijk een vrije dag. De afgelopen twee jaar elke ochtend een bericht geschreven. Een opdracht aan mezelf. Vandaag een vrije dag. Niet dat er niet talloze onderwerpen zijn en het blijft leuk er daar één uit te zoeken. Omdat ik het een interessant onderwerp vind of omdat ik het gezegd wil hebben of ik ervan leer of omdat ik weinig tijd heb. Maar vandaag even niet. Een vrije dag. Het wordt mooi weer. Zon en zomer, we hebben er zo lang op gewacht. Ik sla mijn computer dicht…. tot morgen.

Vrije dag

Ok, je wilt toch iets lezen op mijn vrije dag. Je kunt extern beginnen bijvoorbeeld met de Wiki over de vrije zaterdag. Wist je overigens dat we een officiële feestdag minder hebben dan de Belgen. Zij hebben er twaalf. In Duitsland kennen ze er negen die voor het gehele land gelden. Maar ze hebben daar ook regionale en lokale feestdagen waarop dus slechts enkele mensen vrij hebben. In Engeland kennen ze acht landelijke feestdagen. ze hebben daar wel speciale regelingen. Valt bijvoorbeeld Tweede Kerstdag op zondag, dan krijgen ze daar maandag vrij.

Historici weten dat er vroeger veel meer (christelijke) feestdagen waren. Dan moet je wel ver terug gaan. Na de Franse revolutie is een groot deel daarvan afgeschaft. Pas eind 19de eeuw kwamen er geleidelijk weer vrije dagen bij. Dat waren geen nieuwe feestdagen, maar een regeling gebaseerd op aantal gewerkte uren. Een beetje zoals vakantiedagen nu worden berekend.

Het was een idee van enkele sociale ondernemers. Maar het liep wel parallel met de opkomst van de vakbeweging. Als ik me goed herinner waren de diamantbewerkers de eersten die vrije dagen gaven. Het ging er natuurlijk wel om dat je die dagen werd doorbetaald.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 juli 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *