schaatsen art schenk

Schaatsen in Almere? Niet doen

Heerlijk om het op zo’n warme dag als vandaag over schaatsen te schrijven. Dat geeft direct verkoeling.

Schaatsen

Als ik aan schaatsen denk, denk ik aan de zaterdagen en zondagen dat ik bij Dees Ebbing naar de kampioenschappen keek.

Zaterdag samen met zijn broers Marcel en René, zondag ook met zijn vader. De krant bij de hand waarop we alles bijhielden. Het was de tijd van Ard en Keessie.

School en voetbal

Met Dees had ik op de kleuterschool gezeten en we zaten de laatste klassen op dezelfde lagere school. De eerste drie jaar had ik op een andere school gezeten. Maar we waren vrienden gebleven en voetbalden in hetzelfde jeugdelftal bij Zwaluwen Vooruit.

Er waren meer klasgenoten waar we mee optrokken, zoals Paul Dalderop, Vincent Duindam en Adje Elsakker. Maar Dees en ik woonden bij elkaar in de buurt en onze ouders hadden een winkel. Dat laatste speelde wel een rol, want onze ouders waren daardoor praktisch ingesteld en lieten ons meer vrij. Die ‘ze lopen niet in zeven sloten tegelijk’- houding hadden de ouders van veel andere klasgenoten niet.

Na schooltijd was ik vaak bij Dees. Dan gingen we tafeltennissen, naar voetbaltraining of maakten huiswerk. Dees zat daarnaast op tennis, ik had pianoles en deed aan judo. En dan waren er natuurlijk de bijzondere dagen, zoals die met schaatsen.

Schaatsen van allrounders

Schaatsen. Dat was toen overzichtelijk. Er waren alleen allrounders die meededen aan de NK, de EK en de WK. Vier afstanden, twee op zaterdag en twee op zondag. Je zorgde dat je die dagen niets anders te doen had en hing aan de buis.

Tijdens het schaatsen was tafeltennis een favoriet tussendoortje. Bij een onbelangrijke rit even snel een partijtje en dan weer zitten voor de volgende rit(ten).

Op zaterdag kwam de vader van Dees af en toe naar boven om kort te kijken en te informeren hoe het er voor stond met onze jongens. Die jongens dat waren Ard Schenk en Kees Verkerk en een beetje Jan Bols. En ook al was hij geen Nederlander, we sympathiseerden ook met Fred Anton Maier.

Het is bijna niet uit te leggen hoe de sfeer in het land toen was en in het stadion. Het waren de tweedaagse voorlopers van de Oranje-gekte die in 1988 tijdens de EK Voetbal voor het eerst vervolg vond.

Thialf of Almere?

Schaatsen is Friesland. Schaatsen is Thialf. Waarom een onrendabel nieuwe schaatshal maken. Onzin, zoals al eens werd uitgelegd in Elsevier (de betreffende uitgave heb ik helaas nu niet bij de hand). Met allerlei statistische gegevens werden de noodzaak, de te positieve exploitatieprognose en dergelijke daarin ontkracht.

Maar los van zulke gegevens. Bij het zien van de kosten die worden genoemd weet een burger tegenwoordig: daar moet direct of uiteindelijk weer veel belastinggeld bij, zullen diverse mensen zich verrijken, zal het bestuur van de KNSB haar ego strelen (ik heb die Doekle Terpstra, zo’n braafste jongetje van de klas-type, altijd al gewantrouwd), enzovoort. Nog afgezien dat het waarschijnlijk zo’n sfeerloos betonblok wordt in Almere. Houd Thialf in ere !

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 juli 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *