Ontwerp van de kuip

Gemeenschapsgeld en De Kuip

Bij het lezen over de plannen van de Kuip denk ik aan het nieuwe muziekcentrum in Utrecht. Onlangs werd bekend dat de bouw miljoenen euro’s duurder wordt. Niemand knippert meer met zijn ogen. Er waren de afgelopen jaren al grotere tegenvallers. Niet verrassend.

Het is algemeen bekend dat ambtenaren niet kunnen rekenen, dat wethouders graag initiatieven doordrukken waarmee ze hun eigen ego kunnen strelen (en hun opvolgers met problemen opzadelen) en iedereen geld van anderen, zeker gemeenschapsgeld, gemakkelijker uitgeeft dan wanneer het uit de eigen portemonnee komt.

Berekening

Een tijdje geleden maakte ik een eenvoudige exploitatieberekening over het nieuwe muziekcentrum. Een grove berekening, op het viltje, maakte me al snel duidelijk dat het bij de aanvangscijfers al een onhaalbaar project was.

Spelend met de diverse opgegeven aannames zouden bij 30 jaar en twee keer per dag uitverkochte voorstellingen, de maximaal verwachte inkomsten uit horeca, huur e.d. de inkomsten veel te laag zijn.

De toegangskaartjes zouden schreeuwend duur moeten worden. Geen ondernemer zou eraan beginnen… tenzij het een bouwondernemer is die wordt betaald uit gemeenschapsgeld en niet uit eigen portemonnee mee investeert.

Helaas kan ik die berekening van het muziekcentrum nu even niet vinden. Want zojuist moest ik er weer aan denken. Omdat een  over de duim berekening over de Nieuwe Kuip op dezelfde manier kan worden gemaakt aan de hand van de aannames in het plan voor de Nieuwe Kuip (100 mb pdf).

De Kuip

In het AD staat vandaag een open brief van Jorien van den Herik, oud-voorzitter van Feyenoord, over de Kuip. Er zijn plannen voor een nieuw stadion voor Feyenoord. De gemeente Rotterdam gaat donderdag a.s. een beslissing nemen over een lening van 165 miljoen euro.

Bij zo’n bedrag en de wetenschap dat de gemeente Rotterdam vele miljoenen moet bezuinigen zeg je als weldenkend mens al: ‘niet doen !’. Ook dit gaat weer een veelvoud kosten van de oorspronkelijke bouwsom en de vanzelfsprekend weer veel te rooskleurige exploitatiebegroting wordt niet gehaald.

Realisme en intuïtie

Ik heb genoeg plannen gelezen en gezien om intuïtief te weten hoe het er voor staat. Het plan voor de nieuwe kuip heeft een indrukwekkend boekformaat. Het bevat veel herhalingen en weinig concrete tekst. In ieder geval niet waar dat nodig is, zoals bij de financiering. De abstracte, nietszeggende zinnen wisselen elkaar in hoog tempo af.

Lachen als je leest dat ‘…de gemeente exposure een duidelijk plafond heeft’. Ja, denk ik dan, en als er over een jaar tegenvallers zijn en er geld te kort is dan is dat plafond de vloer van een nieuwe bovenverdieping,

Een prachtige uitspraak is ook ‘banken hebben aangegeven bereid te zijn hun nauwe maatschappelijke betrokkenheid bij de stad Rotterdam te tonen’. Geweldig. Heel vertrouwenwekkend zo’n vage uitspraak. Wie, wat, waar en hoe zou ik direct willen weten. En dan, banken in 2013. Daar kun je op bouwen.

Repucom en uitgebreid onderzoek

En dan de zin ‘Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat de achterban van Feyenoord in Nederland bestaat uit ruim 2 miljoen mensen en dat gemiddeld 63.000 mensen een wedstrijd willen bezoeken‘. Na uitgebreid, en een waarschijnlijk zakkenvullend duur, onderzoek wordt geconstateerd dat de achterban 2 miljoen mensen is.

Na een onderzoekje van amper een minuut constateer ik dat de achterban van Feyenoord bijna 3 miljoen mensen is. Dat is een cijfer dat Repucom, een sportmarketingorganisatie met 25 jaar ervaring, regelmatig in hun CPM-index (Club Position Matrix) bekendmaakt.

Doorzichtig dat uit het uitgebreide onderzoek blijkt dat het gemiddelde aantal bezoekers, dat een wedstrijd wil volgen, precies de capaciteit is dat met het nieuwe stadion wordt beoogd.

Dik Wessels

De bouwer achter het plan voor de Nieuwe Kuip is VolkerWessels, de bouwonderneming waarin Dik Wessels (lid van top-10 in Quote 500) sinds eind 2012 weer 60% van de aandelen bezit.

Zou Dik Wessels er zelf geld in willen steken? Nee natuurlijk niet. Het plan mag dan net zoveel gebakken lucht zijn als WorldOnline en daarmee weer een mogelijkheid bieden over de rug van goedgelovigen geld te verdienen, maar Dik Wessels is niet gek.

Ik ben benieuwd hoe Rotterdam donderdag a.s. beslist over het gemeenschapsgeld.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 juli 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties van voor 2020 zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.