Het einde van ebooks
Toen ik de titel van het boek las, het einde van ebooks, was ik direct geïnteresseerd. Zijn we net gewend aan het elektronische boek, maken sommige mensen ons alweer ‘bang’ gemaakt over de opvolging. Het gaat zo snel allemaal. Van een mobiele telefoon van 10 kg schoten we na allerlei varianten in korte tijd naar een mobieltje, dat we door de vele extra toepassingen smartphone noemen.
Ok, bij het boek ging het trager. De papieren variant moet nog grotendeels worden vervangen. De meeste mensen lezen nog niet met een ereader. Maar het gaat de afgelopen tijd snel, merk ik in mijn omgeving. En zelf lees ik veel boeken, in ieder geval fictie, het liefst met mijn BeBook.
Ook vanuit mijn werk heb ik belangstelling, dus ga ik direct naar de website van de uitgever van het boek ‘ het einde van ebooks ’. In het boek komen een twintigtal mensen uit het vak aan het woord met hun visie over het ebook.
Bij het lezen van de namen moet ik even aan Eysenck denken. Dat heb ik wel vaker bij dit soort boeken. De meeste schrijvers zoeken ímmers medestanders om hun gelijk te halen. Bij ‘visionairs’ heb ik een bepaald beeld en daar passen de schrijvers niet in, voor zover ik dat weet. Het ondersteunt mijn Eysenck-gedachte.
Het einde van ebooks of ibooks
Op de site van de uitgever lees ik over de problemen met de ibookstore. Het boek ‘ het einde van ebooks ’ wordt door Apple niet toegelaten. De reden is het in de tekst voorkomen van de namen iBooks en iBooks Author. Beide woorden zijn volgens Apple geregistreerde merknamen.
Het grote, rijke Apple toont waarom het goed is te streven naar klein en overzichtelijk. Weg met de willekeur van de macht die ons geen of weinig mogelijkheid geeft tot alternatief. We staan op een keerpunt in de geschiedenis. Op vele terreinen zijn er veranderingen gaande. In dit geval speelt de vraag of bedrijven nog groter gaan worden of dat flexibele, innovatieve kleintjes de uiteindelijke winnaar worden.
Ik denk of is het hoop het laatste, en dat betekent het einde van ibook. Of dat ook het einde van ebooks in het algemeen inzet weet ik niet, want ik heb het boek ‘het einde van ebooks’ nog niet gelezen.
Meer informatie
- Over mobiele telefonie (wiki)
- Generaties mobiele telefonie (wiki)
- Bericht bij ipadclub over de weigering van Apple
Informatie over het percentage ebook-lezers of de verhouding analoog en digitaal lezers is onbetrouwbaar. Zoekend op internet vind ik slechts appels met peren vergelijkingen. Wetend hoeveel soorten appels er zijn en niet wetend welke soort van toepassing is, maakt elke vergelijking met een peer zinloos (kijk alleen even naar de koppen en vul er zelf enkele in). Het enige dat met zekerheid is vast te stellen is dat de verhouding digitaal versus analoog (circa 97% t.o. 3%) de afgelopen twee jaar iets is veranderd in het voordeel van ebooks (96% t.o. 4%), maar dat het verschil nog steeds groot is.
Zie ook het bericht ‘PDF en ePUB‘ of de berichten over het maken van een epub
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Een koe in de kont kijkenNieuwer: Waarom ik geen wielrenner ben »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.