Before they pass away

Vandaag zou volgens de site van de uitgever de collector’s edition van ‘Before they pass away’ verschijnen. Het boek bij het gelijknamige project van de Amsterdams Britse fotograaf Jimmy Nelson. Hij begon drie jaar geleden volkeren in de wereld vast te leggen in hun geleidelijk verdwijnende traditie.

Sommige van de stammen die hij fotografeerde hadden al mobieltjes, ze droegen spijkerbroeken of waren op een andere manier al aan het verwesteren. Maar Nelson fotografeerde ze in hun soms eeuwenoude traditionele kleding en omgeving.

jimmynelson_01Dat ging niet altijd even makkelijk. Soms moest hij al zijn charmes inzetten, soms moest hij zich laten vernederen. Maar het resultaat van zijn doorzettingsvermogen is een prachtig boek.

Het is slechts één van de producten waarmee zijn werk wordt getoond. Later volgen naast de XXL-verzamelaarsuitgave van 6000 euro (oplage 500 stuks), nog een XL-editie van 1.750 euro (oplage 2000 stuks) en een gewone uitgave. Er komen een DVD, exposities en wat men verder in de toekomst nog bedenkt.

Het project is mogelijk gemaakt door investeerder Marcel Boekhoorn, die zich hiermee ook van zijn filantropische kant laat zien. Hij geloofde in de droom van Jimmy Nelson en betaalde de excursie die langs meer dan 30 stammen ging en financiert de diverse producties. Samen zijn ze aandeelhouder in de organisatie before they pass away.

Zou verschijnen

In de eerste zin schrijf ik ‘zou verschijnen’. De publiciteit rond het project is nogal gevarieerd. Eind vorig jaar zou de XXL-uitgave uit 250 exemplaren bestaan en al snel verschijnen. Bij diverse boekhandels staat als verschijningsdatum 15 juli, vandaag dus, en anderen houden het op najaar 2013. Op de site van Before they pass away staat dat het boek in september verschijnt. Bij voorinschrijving kost het boek 6000 euro, daarna 6500 euro. Op Amazon staat de goedkope editie aangekondigd voor 15 september. Zo zijn er meer exploitatiezaken veranderd in de afgelopen maanden.

Maar de foto’s van het project blijven onveranderd mooi. Evenals het verhaal.

jimmynelson_02_580

jimmynelson_03_580

jimmynelson_04_580

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 juli 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *