kortste klap naar meesterschap

De kortste klap naar meesterschap

De afgelopen drie dagen volgde ik de training ‘ de kortste klap naar meesterschap ’ van PK2. Het was al weer even geleden dat ik een training had gevolgd. De training van Peter Kemperman en Paul Kortman van PK2 sprak me aan, dus ik ging op hun aanbod in, de training te ondergaan. Want dat is het verschil met een cursus, workshop en dergelijke. Bij een training moet je dingen doen; je oefent een bepaalde vaardigheid.

Kortste klap naar meesterschap

De training begon ’s ochtends om 9.00 en ging door tot ’s avonds 9.00 uur, slechts onderbroken door lunch en avondeten. Peter en Paul houden het aantal deelnemers klein. Daardoor kregen de vier andere deelnemers en ik veel individuele aandacht. De drie intensieve dagen brachten weggezakte kennis weer tot leven. Maar ze brachten vooral een nieuwe kijk, inzicht en een zeer bruikbare methode.

Bij andere trainingen gericht op persoonlijke vaardigheden wordt vaak teruggehaakt op oude theorieën. Die gieten ze dan eenvoudig in een nieuw jasje. Soms schormen die trainers niet daarbij te suggereren dat je ver terug moet gaan in je verleden, naar traumatische ervaringen en vervelende voorvallen. Daarmee immers creëer je een sfeer waarin uitvluchten mogelijk zijn en de trainer aan de veilige kant blijft.

Volle kracht vooruit

Tijdrovende onzin waarmee Peter en Paul zich gelukkig niet bezighouden. Hun inmiddels door honderden deelnemers gevolgde training is gebaseerd op hun eigen ervaring in het bedrijfsleven. Aangevuld met hun persoonlijke zoektochten langs natuurvolkeren, wetenschappelijke inzichten en andere bronnen van kennis. Daarmee maakten zij een praktische training waarbij het verleden slechts een gereedschap is waarmee vanuit het nu naar een nieuwe toekomst wordt gebouwd.

De kortste klap naar meesterschap is vooral praktisch. De training is (chrono)logisch opgebouwd waarbij kennis, inzicht en vaardigheid in gelijke mate groeien. Tijdens de oefeningen vielen bij de vijf deelnemers talrijke kwartjes, zoals het oude guldengezegde luidt. Het waren de kleine klapjes die de inleiding bleken tot de klap naar meesterschap. Dat ultieme inzicht waarop voortaan elke keer kan worden teruggegrepen en dat nooit meer kan worden afgenomen.

Individueel pad

Hoe leg je het thuis uit? Toen ik het AHA-erlebnis op het gezicht van de deelnemer naast me zag, zei ik hem ‘je hoeft thuis niets uit te leggen. Ik zal je leren hoe je op je hoofd kunt staan. Als ze vragen wat je hebt geleerd, laat je gewoon dat kunstje zien’. Want het pad dat we moeten bewandelen en ervaren is een individuele weg die iedereen persoonlijk loopt.

Met meesterschap in je rugzak is dat een stuk makkelijker.

Bedankt Peter en Paul.

Hoe verbeeld je meesterschap. Het doet me denken aan de Grolsch commercials ‘Vakmanschap is Meesterschap’. Vandaar het houtsnijwerk in de header.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 juli 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *