Commercials voor EP: of andere electronicabiz

Een tijdje geleden vond ik de commercials terug die ik voor Peter Vos en EP: maakte. Vandaag is Peter Vos jarig en moet is er weer even aan denken. Ik leerde Peter kennen toen Frans Stalenhoef en ik bezig waren met het opzetten van het Stichts Ondernemers Genootschap (SOG). Peter kwam bij de eerste tien ondernemers waarmee we in het oprichtingsjaar brainstormden over de richting van het SOG voor we gingen groeien.

Peter was net weg bij Mercedes Benz Nederland en directeur bij Renault Kroon. Toen hij een paar jaar later algemeen directeur werd van EP: (ElectronicPartner) spraken we elkaar regelmatig in Vianen op het hoofdkantoor van EP:

Commercials

logo_EP bij bericht CommercialsPeter was bezig met een rigoureuze reorganisatie van EP: Na een gesprek over mogelijke media, campagnes en concepten bedacht ik enkele mogelijke commercials. Het was 1997.

Ik vond commercials vanuit één concept terug in de doos waarover ik eind juni schreef. Dat er niets mee werd gedaan kwam mede omdat Peter continue werd teruggefloten door de zeer behoudende Duitse eigenaren. Toch hield hij het nog lang uit. Pas na elf jaar verliet hij EP: om te beginnen bij Trendhopper.

Hieronder de gevonden tekst:

EP: – commercials

Uitgangspunt:  Humor en eenvoudige opnames

Bij humor is gekozen voor inducerende communicatie. De gekozen vorm doet bovendien appeal op een tweede inducerende laag. Bij inducerende communicatie moet, in tegenstelling tot directe humor, eerst het kwartje vallen.

Door deze zelfwerkzaamheid van de ontvanger blijft het bericht (de boodschap) beter hangen. De tweede inducerende laag is een bewust of onbewust verlangen dat onbewust wordt herkend. Bijv. de suggestie dat een broodrooster voor rust zorgt of een gezellige lucht verspreid.

Het idee is één locatie, evt. zelfs één camerastandpunt waarbij wordt uitgezoomd. Er is gekozen voor indirecte humor, waarbij de kijker even op het verkeerde been wordt gezet.

Televisietoestel

Doorsnee man en moderne, sportief geklede mooie vrouw zitten samen op een tweezits bank. De man zit enigszins onderuitgezakt in een typische ‘televisie-kijken’-houding. De televisie is nog niet in beeld. De vrouw zit enigszins verveeld naast de man. Dan komt er plots nog een vrouw de kamer binnen met een jas aan. Man kijkt verschrikt op zijn horloge en stamelt: eh, eh, dit is Rita, ze komt naar onze nieuwe televisie kijken’.

Commentaarstem: Laat u ook verrassen door de weekaanbieding van EP, etc aanbieding TV

Draagbare radio

Man in bad met koptelefoontje op zijn hoofd en portable radio naast zich op droog gedeelte in badkamer. De man ligt duidelijk te genieten. Dan horen we een kinderstem: “Pa, kom nou.” We zien een jongen tegen de badkamerdeur slaan. (kijker denkt, ah die pa ligt veel te lang in bad), “pa, kom nou, geef mijn radio terug” (het ging de jongen om de radio).

Commentaarstem: Koop voor jezelf ook zo’n mooie radio van EP

Broodrooster

Man en vrouw (rond de veertig) zitten aan een tafel. Een klein kind in een kinderstoel zit tussen hen in. Een lief tafereeltje van een pril gezin. Broodrooster voor de man op tafel. Ze genieten duidelijk van het ontbijt. De man maakt daar wellicht een opmerking over. Dan rijdt de camera naar achteren en zitten er nog 11 kinderen in oplopende leeftijd aan de lange tafel. Rustig en stil genieten ze van hun geroosterde brood.

Commentaarstem: Je wordt er stil van, van die broodrooster-aanbieding van EP

Strijkbout

Man, alledaags type, staat met plezier te strijken (opname vanaf iets onder het niveau van de strijkplank, waardoor niet te zien is wat ie strijkt). Roept evt. nog iets naar een andere ruimte: “Ja schat, ik ben ongeveer op de helft nu” (om het beeld van de in het huishouden meewerkende echtgenoot te benadrukken). Dan gaat de camera omhoog. Hij is een bankbiljet aan het strijken. De camera pent naar links of zoomt uit, de ogenschijnlijke gewone ruimte blijkt de werkplaats van een geldvervalser, rondom waslijnen met bankbiljetten en stapels gestreken biljetten.

Commentaarstem:  Of je nu wel of niet goed in de slappe was zit, een strijkbout van EP, etc

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 juli 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code