Pesticiden

Eergisteren sprak ik een bevriende farmaceut. In de loop van het gesprek hadden we het over de waarschuwingen voor deeltjes anticonceptie en medicijnresten in ons drinkwater. Daarop ging het, mede door het dodelijke incident in India, vanzelf over pesticiden (chemische bestrijdingsmiddelen).

Pesticiden

Ik herinnerde me dat ik enkele weken daarvoor een site had gezien met allerlei waarschuwingen over pesticiden op fruit en de mogelijk schadelijke gevolgen daarvan voor de volksgezondheid. De Amerikaanse regering financiert campagnes op dat gebied.

Volgens de farmaceut is het allemaal wat overtrokken. Mensen worden, volgens hem, makkelijk bang gemaakt door onwetende journalisten die elkaar napraten en in de haast geen echt onderzoek doen. Maar dat is altijd zo geweest, zei hij er snel achteraan.

Oma tips

Dezelfde farmaceut vertelde me ooit dat oma’s tips in veel gevallen al lang achterhaald zijn, maar dat men ze in damesbladen nog steeds verkondigt. De afgelopen veertig jaar is alleen yoghurt al meerdere keren van samenstelling veranderd, vertelde hij, van de dikke klonterige echte zuivel yoghurt tot de chemische witte vloeistof die het nu is.

Een farmaceut is echter geen toxicoloog. En die moeten we raadplegen als het over de giftige kant van pesticiden gaat. Maar die mensen zijn het, zoals veel wetenschappers, niet altijd met elkaar eens.

Pesticiden, ook gewoon nuttig

Over het algemeen zijn pesticiden nuttig, want ze voorkomen dat de oogst wordt opgegeten of aangetast voor het gerijpt en naar de groentezaak gaat. De bestrijdingsmethoden en –producten zijn ook sterk verbeterd de afgelopen jaren en de gebruikte pesticiden zijn ook minder agressief dan voorheen. Het nuttigen van fruit en groeten met pesticiden is ook niet per se ongezond. Het schijnt ons afweerstelsel gunstig te prikkelen, waardoor het beter reageert op lichaamsvreemde stoffen.

Het moet natuurlijk niet te veel worden, want het blijven giffen. Maar dat zei Paracelsus, de grondlegger van de toxicologie, al in de 16e eeuw: ‘de dosis maakt het vergif’.

Meer informatie

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 juli 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *