Terug in de toekomst

Afgelopen zondag las ik weer eens een column van Malcolm Gladwell. Twee jaar geleden kwam ik een essay van hem tegen op internet, toen ik op zoek was naar informatie over junkfood. Zijn boeken Tipping Point en Blink las ik kort na elkaar in één ruk uit. Zijn columns en boeken deden me aan Rudy Kousbroek denken, diens Anathema’s heb ik ook verslonden, herlezen en ervan genoten.

Het leuke van Malcolm Gladwell is dat je op zijn site teksten kunt lezen uit 1996, bijvoorbeeld ’the science of shopping’. Bedenk je bij het lezen dat het inmiddels 15 jaar geleden geschreven is en waan je terug in de toekomst. Dan valt op dat er soms niets is veranderd, soms heel veel in uiterlijk zin maar niet onze beweegredenen als mens en dat soms de mens in gedrag is veranderd. 

Na het lezen van enkele columns bedacht ik me dat ik nog twee boeken van Umberto Eco moest hebben die me ook ooit intrigeerden. Op zoek in de dozen waarin, voor een verhuizing maar nooit meer uitgepakt, het grootste deel van mijn boeken is opgeslagen, vond ik ‘Omgekeerde wereld’ (org.: Il secondo diario minimo). In dit vervolg op zijn eerste boek met kronieken staan prachtige gedachten en mijmeringen, die door de verstreken tijd weer heel lezenswaardig zijn.

Lees bijvoorbeeld ‘Hoe voorkom je het gebruik van de fax’. Daarin beschrijft hij de opkomst van de fax, de problemen waar hij tegen aan liep en hoe ermee om te gaan. Denk bij fax aan of vervang deze email, twitter en dergelijke en er blijkt niets nieuws onder de zon.

Een mooie om over na te denken ‘… voor technologie geldt helaas één onontkoombare wet: als de meest revolutionaire uitvindingen voor iedereen toegankelijk worden, houden ze op toegankelijk te zijn.’

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 augustus 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.