Sjors en Sjimmie

Rond mijn zevende kreeg ik van mijn grootouders mijn eerste Sjors en Sjimmie album. Het was als ik me goed herinner mijn eerste stripboek. Ik zie de blauwe omslag nog voor me. Ik denk dat het de eerste uitgave ‘Sjors en de Rebellenclub’ was. Later kreeg ik meer uitgaven van Sjors en Sjimmie.

Maar toen had en/of las ik ook al strips van Suske & Wiske, Asterix & Obelix, Michael Vaillant en Blake en Mortimer. En Guust Flater, want die behoorde tot mijn favorieten. Voor de schoolkrant interviewde ik ooit Franquin, de tekenaar van Guust.

sjors_omslagBegin deze week kwam ik een oude uitgave van Panorama’s Rebellenclub tegen. Ik realiseerde me voor het eerst de lange geschiedenis van Sjors en Sjimmie die al in 1902 begon. Het bracht een nostalgisch gevoel naar boven. Terwijl de gevonden uitgaven uit 1953 ruim voor mijn geboorte waren gemaakt en in een illustratievorm die ik niet kende van Sjors en Sjimmie.

Toen ik een tijd geleden plannen had om met Martin Lagestee het boek ‘Wit over Zwart’ van Jan Nederveen Pieterse te verfilmen had ik in dit boek al wel wat oude voorbeeld van Sjors en Sjimmie gezien. De geschiedenis van Sjors en Sjimmie was vanzelfsprekend een prachtig onderwerp voor socioloog Nederveen Pieterse om de ontwikkeling in het beeld van donkere mensen in de samenleving te illustreren.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 juli 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *