
Zelfontwikkeling en zelfverbetering
In de ‘doos met teksten van mij‘ liggen teksten met theorietjes over gezondheid, zelfontwikkeling en zelfverbetering. Ook daarbij zie ik dat ik al lang geleden een voorkeur gaf aan generaliseren om dingen scherp te krijgen. En dat ik niet bang was om een extreem standpunt in te nemen om de argumenten daaromheen te verkennen.
Zelfontwikkeling en zelfverbetering
Ik vind het nu leuk om in die teksten fases van zelfontwikkeling en zelfverbetering te herkennen. Zoals de magische fase, rond mijn achttiende. Een periode waarbij ik als jongeling het middelpunt van de wereld was. En wellicht nog dacht de loop der dingen te kunnen bepalen. Er waren in mijn omgeving vrienden die het ook hadden. Met Richard Vierbergen toen nog eens het idee gehad voor een film daarover. Een film waarin een jongen zichzelf magische opdrachten gaf, zoals ‘als ik drie keer groen licht heb achter elkaar, dan …’.
Of de medische fase waarbij ik veel las over het lichaam, medicijnen, onderzoek en dergelijke. In combinatie met lezen over psychologie kwam ik tot allerlei theorieën. Waarbij vanzelfsprekend de praktijk ook een deel van de theoretische voeding gaf. Zoals bij mijn theorie over kanker. In korte tijd kregen een paar mensen in mijn omgeving kanker. Met enkele had ik altijd intensief contact en ik herkende een patroon.
Filosofietjes
De teksten van zelfontwikkeling en zelfverbetering bestaan ook uit aantekeningen of fragmenten. Het zijn filosofietje, zoals onderstaande zwaarwichtige tekst over sensitiviteit:
Sensitiviteit is het intuïtief of anderszins aanvoelen van situaties. Het is vaak gekoppeld aan intelligentie, het min of meer verstandelijk doorzien van patronen.
Wanneer je als kind in situaties bent gebracht die je als onjuist of onredelijk ervaarde vanuit sensitiviteit en intelligentie, zul je afhankelijk van omgevingsfactoren doorgaans voor je ratio kiezen en je sensitiviteit gaan verloochenen.
Die omgevingsfactoren kunnen je ouders zijn die je ‘wijs maken’ dat je de situatie verkeerd beoordeelde en die je er zelfs voor kunnen straffen. Geleidelijk zul je minder vertrouwen krijgen in jezelf of in delen van dat zelf en een gedrag of houding ontwikkelen om in ieder geval soortgelijke situaties dragelijk te maken of zelfs te overleven.
Dit kan zich uiten in agressie wanneer vergelijkbare situaties zich voordoen, algehele teruggetrokkenheid om situaties te voorkomen etc.
In alle gevallen zal het vaak onbewust gekozen gedrag uiteindelijk leiden tot lichamelijke of geestelijke klachten. Dit kunnen eenvoudige klachten zijn, van allergie en eetstoornissen tot kanker. Vaak zal het zich ook fysiek uiten in een kwade buik, een permanent bezorgde blik of lichamelijke afwijkingen.
Met het herontdekken van jezelf, het opnieuw ervaren van je eigen sensitiviteit en het daarop durven vertrouwen, verdwijnen de fysieke klachten, afhankelijk van hun aard, en de gedragafwijkingen haast vanzelf.
Zie ook het bericht ‘iemand in de ogen zien‘ of ‘mijn mening, mijn oordeel‘

Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.