- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Kenteken loterij, vervolg op Sofi-loterij

Sofi- en kentekenloterij

Gisteren plaatste ik de tiende ideeënverzameling. Daarin stond ook de kenteken loterij. Daar zit vanzelfsprekend een verhaal aan vast.

Postcodeloterij

Boudewijn Poelmann had evengoed een kenteken loterij kunnen bedenken

Boudewijn Poelmann

In 1989 richtte Boudewijn Poelmann de postcodeloterij op. Het was zijn idee geweest. De als medeoprichters genoemde heren haalde hij erbij om het idee vanuit hun goede doelen draagkracht te geven. Ruim voor de oprichting moest er natuurlijk van alles worden geregeld. Een van de mensen die daarbij een rol speelde was Bert van Luin.

Brainstorm

Ik kende Bert ook al een tijdje. Op een dag in 1992 zaten we te brainstormen bij een saté in restaurant Le Clochard in Utrecht. Daar vertelde ik hem over mijn idee voor een loterij. Toen vertelde hij me over zijn medewerking bij de uitwerking van de ideeën van Boudewijn en de oprichting van de postcodeloterij.

Het was een goede reden terug te gaan naar zijn kantoor. Daar toonde hij me de twee meter hoge stapel dossiers van de oprichting van de postcodeloterij.  We spraken af dat ik mijn loterij-idee, dat ik enigszins uitgewerkt had vastgelegd bij de belastingdienst, naar hem zou sturen. Dat was het idee voor de SOFI-loterij (nu zouden we het als de BSN-loterij kunnen beschouwen) .

De Sofi-loterij

Het sofi-nummer, dat sinds 2007 is opgegaan in het BurgerServiceNummer, had als groot loterijvoordeel dat het een persoonlijk nummer is. Niet slechts een nummer van een straat en huisnummer. Meerdere mensen in een gezin zouden bij de sofi-loterij kunnen meedoen. Er waren meer voordelen. En ik had de ideeën al tot op detail uitgewerkt.

Bijvoorbeeld het toevoegen van een tiende cijfer waarmee iemand kon aangeven hoe vaak hij mee wilde spelen. Daarnaast moesten natuurlijk beveiligingen worden bedacht voor de trekking. En voor het spel daar omheen, gericht op het geheim houden van de identiteit van de grote winnaar.

Bert vond het een mooi idee en we gingen aan de slag. We werkten het idee voor de Sofi-loterij uit en gingen naar de diverse ministeries voor vergunning en andere zaken rondom het organiseren van een loterij. We spraken met enkele mensen in televisieland en het bedrijfsleven. Waar Boudewijn had gekozen voor financiering door goede doelen, dachten Bert en ik aan bedrijven. We waren goed op dreef.

Bedreiging

Toen kwam het vervelende bericht dat er geen vergunningen meer werden afgegeven. Een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie vertelde ons dat het snelle succes van de Postcodeloterij mensen in politiek Den Haag had wakker geschud. De omzet van de Postcodeloterij was een bedreiging van de Staatsloterij.

Een ambtenaar bij de belastingdienst meldde in de loop van onze rondgang over de ambivalentie bij SOFI. Aan de ene kant wilde Belastingen dat burgers meer kennis hadden van hun eigen SOFI-nummer. Maar aan de andere kant niet, vanwege fraudegevoeligheid. De ambtenaar vermoedde dat we geen toestemming zouden krijgen het SOFI-nummer te gebruiken; ook al zouden we een vergunning kunnen krijgen.

We voldeden aan de gestelde eisen voor een vergunning. Er was ook geen nieuwe wet- of regelgeving om de vergunning te weigeren. De ambtenaar, belast met vergunning-uitgifte, mocht de vergunning op dat moment eenvoudigweg niet verlenen.

Onderzoek naar Postcode loterij

Kort daarop kwam in het nieuws dat staatssecretaris Aad Kosto van Justitie een onderzoek (pdf) liet doen naar de Postcode-loterij. Nog weer later kwam er nieuwe regelgeving rondom loterijen, duidelijk gericht op het onderuit halen van de Postcodeloterij.

De juridische structuur en samenstelling van het bestuur van de Postcodeloterij moest veranderen. Daarbij werden ook ‘vriendjes’ naar voren geschoven van politieke partijen. Zogenaamd vanwege de conflicterende belangen van het zittende bestuur.

Ik volgde het schimmenspel niet meer. Bert en ik hadden de Sofi-loterij al in de ijskast gezet.

Kenteken loterij

Een paar jaar later was ik in gesprek met Peter Domela Nieuwenhuis (oud manager van Jango Edwards en raadslid in Amsterdam). We waren bezig met het plannen van activiteiten voor de Gemeente Amsterdam. Daarbij kwam ook de kenteken loterij ter sprake. Het was een concept dat ik kort na het vastleggen van de SOFI-loterij had bedacht.

Het was niet het idee dat we zochten op dat moment, maar Peter was wel enthousiast. Ik vertelde Peter over de activiteiten die ik eerder had uitgevoerd met de Sofi-loterij. We hadden daarna twee gesprekken met Bert over de kenteken loterij. Bert en ik waren echter beiden niet enthousiast genoeg om weer die ambtelijke molen in te gaan.

Zie ook ‘Stroopwafels in blik van de postcodeloterij‘ of ‘het ongeluk van de loterij