De mysterieuze verdwijning

Het is weer komkommertijd. De tijd van rare berichtjes in de krant of ANP-berichtjes die de krantenredacties gewoonlijk in de prullenbak gooien. Bij soaps en dergelijke programma’s zijn de ‘cliffhangers’ gepresenteerd. Vaak wordt bij zo’n spannend moment, waarbij de gevolgen pas na de zomer duidelijk worden, gegrepen naar de mysterieuze verdwijning.

Mensen houden van onopgeloste mysteries. Natuurlijk liever niet in ons privéleven, maar eentje wat verder van ons bed. Het succes bij Discovery Channel van programma’s over verborgen schatten, onbekende schrifttekens, miraculeuze ontdekkingen en dergelijke zijn daarvan een bewijs.

De mysterieuze verdwijning van een medemens spreekt echter het meest tot de verbeelding. Dat zagen we onlangs nog bij de ‘ontvoering’ van  de twee broertjes uit Zeist. Twee weken stond Nederland op zijn kop en nog zijn er groepen die het wel of niet schuldig zijn van de vader bevechten op internetfora.

Voor een grootse mysterieuze verdwijning kun je het best in de Verenigde Staten kijken. Want hoewel er in Zuid-Amerikaanse landen veel mensen zijn verdwenen, waren de CIA en FBI in de VS altijd goed in verdwijningen met een spectaculair sausje. In ieder geval waren er altijd genoeg ingrediënten voor een mooi complotverhaal.

Nathalie Wood

Robert Wagner en Nathalie Wood

Robert Wagner en Nathalie Wood

In mijn jeugd was er de mysterieuze dood van Nathalie Wood. Ik weet niet waarom het mijn broertje en mij aangreep. Wellicht dat we, we slopen in de weekenden laat op de avond naar de televisiekamer om films te kijken, haar toen ook in films zagen. Ze is vrijwel zeker verdronken. Maar is ze overboord gevallen? Of heeft één  van de andere aanwezigen op de boot, Christopher Walken en Robert Wagner, haar een zetje gegeven. Niet helemaal een mysterieuze verdwijning, haar lichaam werd nog dezelfde dag gevonden, maar een dood met voldoende vragen. De zaak wordt regelmatig opnieuw geopend.

James Hoffa

Van een mysterieuze verdwijning is wel sprake bij de James Hoffa. Het wordt nu algemeen aangenomen dat de extreem corrupte vakbondsleider door de maffia is vermoord. Maar dat was tot voor kort niet duidelijk. Zoals de omstandigheden waaronder hij is vermoord nog steeds een groot vraagteken blijven. Er waren talrijke theorieën rondom de mysterieuze verdwijning, waarbij veel verhalen en leugens door de FBI werden gefabriceerd. Is hij van zijn oude dag aan het genieten op een zonnig eiland, is hij begraven in een paardenschuur, ligt zijn lijk onder het Renaissance Center in Detroit dat toen werd gebouwd of is hij in het cement verdwenen van een oprit in Beverly Hills? De acteur Dany de Vito maakte de film ‘Hoffa‘ over de verdwijning van James Hoffa, met een prachtige rol van Jack Nicholson als Jimmy Hoffa.

Dan Cooper

Als enthousiaste lezer van de stripboeken van Michael Vaillant en Dan Cooper viel me in 1971 het krantenbericht over Dan Cooper op. Ik had toentertijd het idee dat de strips rond bestaande personen waren gecreëerd. Dan Cooper bestond echt. De vraag is echter of zelfs de in het krantenbericht genoemde Dan Cooper echt heeft bestaan. Een vraag die de FBI nog steeds bezighoudt. De Dan Cooper van het krantenbericht kaapte een vliegtuig. Na het losgeld in ontvangst te hebben genomen, sprong hij met een parachute uit het vliegtuig en… hij verdween.

Azaria Chamberlain

Rondom Dan Cooper verschenen meerdere films, tv-series en er wordt nog steeds naar hem verwezen in satirische en serieuze programma’s. Ook over de verdwijning van Azaria Chamberlain verscheen een film, ‘a cry in the dark’ met Meryl Streep als de verdachte moeder. De Australische Azaria hield de wereld in haar greep nadat zij in 1980 verdween. Volgens haar moeder was ze meegenomen door een wilde hond, een zogenaamde Dingo. Ook over deze mysterieuze verdwijning meerdere theorieën, uitgewerkt in boeken en documentaires.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *