Trampoline brug

Gisteren kwam ik een aantekening van vorig jaar tegen over de trampoline brug. Ik had gelezen over het voorstel een opblaasbare trampoline brug te leggen over de Seine in Parijs. Ik zag het voorstel van het Frans architectenbureau AZC (Atelier Zünel Cristea) helemaal uitgewerkt op foto’s, alsof het er al lag. Maar het was een voorstel en het had nog een lange weg te gaan.

Toen ik de aantekening gisteren las moest ik, evenals vorig jaar, denken aan enkele werkzaamheden voor Stadsdeel Westerpark in Amsterdam. Voor het maken van het drukwerk rondom de herinrichting van het park had ik gesprekken met diverse ambtenaren, landschapsarchitecten en bewoners. Kort daarvoor was het GWL-terrein opgeleverd, waarvoor ik ook diverse publicaties had gemaakt.

Tijdens de gesprekken over het Westerpark kwam ook een brug ter sprake. Er zou een brug moeten komen waarover bewoners van het GWL-terrein, maar ook van de Staatsliedenbuurt, naar het park konden lopen. De enige brug was toen de brug naar het Stadsdeelkantoor.

brug-westerparkBij het bespreken van de brug kwamen diverse creatieve ideeën naar voren. Dat kon je aan de bewoners van de beruchte Staatsliedenbuurt wel overlaten. De wijk stond niet alleen aan de wieg van diverse demonstraties en rellen, ze bracht ook diverse creatieven voort  (geboren, getogen of latere bewoning). Naast touwconstructies, een Baileybrug, een ponton en bootjes kwamen vele andere alternatieven ter sprake om het korte stukje Haarlemmervaart te overbruggen.

Uiteindelijk heb ik in opdracht van het stadsdeel nog een folder gemaakt om mensen officieel op te roepen met voorstellen te komen. Een schijnvertoning, want er waren al architecten benaderd. Het werd uiteindelijk een loopvlak als een doorlopende straat en twee niet al te spectaculaire bogen.

De trampoline brug

Gisteren ben ik even gaan zoeken hoe het er voor stond met de trampoline brug. Dat werd snel duidelijk. Het voorstel was onderdeel van een competitie, uitgeschreven door Archtriumph. De opblaasbare brug werd uiteindelijk derde en wordt dus niet uitgevoerd (in ieder geval niet op de beoogde plek). Eén van de problemen was de veiligheid. Er werden nogal wat ongelukken en daarmee samenhangende rechtszaken verwacht. Jammer, want de combinatie van lichaamsbeweging en functionaliteit sprak me wel aan.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 september 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *