Konrad bier, zuiver bier

Gisteren heb ik enkele biertjes gedronken bij Konrad Nederland, de importeur van Konrad bier. Ik moest daarbij direct denken aan wat ik vorig week schreef over ervaringen met voedingsproducten. Het bier van Konrad, dat sinds kort hier op de markt wordt gebracht door Konrad Nederland, is zuiver bier uit Tjechië. En dat laatste proef je.

Natuurproduct

Bier is een natuur product dat voor het grootste deel uit water bestaat. De huis-, tuin- en keukenbiertjes voor meer dan 90 procent. De weinige andere ingrediënten zijn hop, gerst en bij de grote brouwerijen nog wat additieven, lees chemicaliën om smaak of houdbaarheid te beïnvloeden. Konrad bier heeft alleen de natuurlijke ingrediënten.

Konrad Bier

Konrad bier is licht bier zoals je dat bij de meeste cafés uit de tap kunt krijgen. Maar ik kan niet anders zeggen, het heeft meer karakter. Je proeft dat het van goed water is gemaakt. En er zit smaak aan. Dat kun je van veel waterig smakende soortgenoten niet zeggen.

Prijzen

Onze oosterburen waren al langer enthousiast over Konrad bier. Bij veel bierfeesten en -wedstrijden ging het bier er met de hoogste prijzen vandoor. Ook in thuisland Tjechië won het bier meerdere prijzen. Sinds kort is het bier dus ook in Nederland verkrijgbaar en het is afwachten welke prijzen hier worden behaald.

konrad_vatNieuw, innovatief vat

Het bijzondere voor de horeca is dat het bier wordt geleverd in 30 kg lichte vaten. In plaats van de, eigenlijk al door Arbo-wetgeving verboden, 50 liter metalen vaten is een innovatief nieuw vat ontwikkeld dat zowel met zogenaamde Heineken- als met InBev-aansluiting wordt geleverd.

Bijkomend, of wellicht belangrijker, voordeel voor de kroegbaas is dat de inkoopprijs van het bier aanzienlijk lager ligt dan vergelijkbare merken.

Historie

Konrad bier is voortgekomen uit enkele overnames en fusies van brouwerijen waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1560. De fabriek is tien jaar geleden gemoderniseerd.

Konrad heeft eigen bronnen op diverse plaatsen in Tjechië en beschikt ook over eigen hopplantages. Een uitgebreid verhaal over Konrad bier is te lezen op de site van Konrad (engels).

Afsluiter

chytron van Konrad BierBij ‘afsluiter’ heb ik het niet over een dop op een vat, maar over de verrassing aan het eind van mijn bezoek aan Konrad Nederland. ‘René, heb je wel eens Amstel Radler gedronken’, vraagt Theo, de importeur.

‘Nee, dat is toch zo’n vrouwendrankje’, antwoord ik, ‘ik heb wel gehoord dat het heel populair is en dat Amstel het niet meer kan leveren’.

‘Dan moet je dit eens proeven’, zegt Theo terwijl hij een groen flesje toont dat hij even later leegschenkt.

Na de derde slok staat Theo nog steeds in geduldige afwachting van mijn reactie voor me met het flesje, als ik reageer ‘Wow, dat is heerlijk. Wat een frisse, subtiele citroensmaak. Dat is een ideaal biertje voor de zomer of na het sporten.’

‘Het is 2% alcohol én we hebben het ook op vat. Dat is bijzonder. Dat heeft Amstel niet’.

Evenals bij het eerdere Konrad bier proef ik bij deze ‘ik noem het KonRadler’ de zuivere bron. Wat mooi denk ik, dat als je smaak zich weer herontwikkelt je de zuiverheid van een eerlijk product weer kunt proeven.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *