Verdwijnende autodeuren

Ken je het filmpje van de verdwijdende autodeuren? Nee? Laat ik dan beginnen met het filmpje waarmee de prachtige en handige ‘disappearing car doors’ van de Amerikaanse firma Jatech LLC worden gedemonstreerd.

Handig hè? Leuk en fraai illustratief filmpje van prachtig verdwijnende autodeuren. Dat is toch de deur die iedereen in zijn auto wil. Je kunt makkelijk in- en uitstappen. Het deed me denken aan de taxi’s in Japan. Daar opent de chauffeur de rechter achterdeur met een knop waardoor je makkelijk uit kunt stappen terwijl je iets in je beide handen houdt. Dat is overigens niet de reden, hij wil gewoon controle houden op zijn betaling.

Echt of niet?

1.

Jatech LLC

De site van ‘disappearing car door’ is echt. En door even te zoeken vond ik het adres waar Jatech LLC is gevestigd. Hoewel, eigenlijk drie adressen. Want de bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel ingeschreven straat is Village 11 in Camarillo, maar met de postcode (11243) kom je in een heel ander deel van deze Californische stad. En de geregistreerde kaartgegevens (93010-4858) tonen een buitenwijk van deze boven Hollywood gelegen stad. Met de eigenaar van Jatech LLC kom ik ook niet veel verder. John Townsend is ingeschreven bij linkedIn, maar met twee connecties toont hij of weinig interesse in het sociale medium of is het een fake account.

2.

Historie

dubonnet_animEr zijn in het verleden vaker auto’s geweest met afwijkende autodeuren. Zoals de Dubonnet Hispano Suiza uit 1938. In dit filmpje is Jay Leno in het Mullin museum. Dit museum van Peter Mullin heeft de enige Hispano Suiza-Dubonnet Xenia uit 1938 die ooit is gemaakt. Aan het eind van het filmpje mag hij meerijden in deze bijzondere auto met zijn naar buiten en achter schuivende deuren. De ze auto was een samenwerking van de Spaans Franse vliegtuig- en autobouwer Hispano Suiza en de Franse auto-ontwerper André Dubonnet, de zoon van de oprichter van drankenproducent Dubonnet.

De Kaiser Darrin uit 1954

De Kaiser Darrin uit 1954

De Kaiser Darrin had naar voren schuivende deuren. Deze auto is een samenwerking van Kaiser Motors met de auto ontwerper Howard “Dutch” Darrin (‘Dutch’ vanwege zijn Nederlandse voorouders). Darin  (1897-1982) had al vaker voor Kaiser gewerkt, maar elke keer ging hij weer met ruzie weg. De Kaiser Darrin werd één van de laatste auto’s die  door één individueel ontwerper werd gebouwd. Daarna werden het teams.

bmwzeenEn dan was er nog de BMW Z1 die vanaf 1952 in productie was. Er werden er 5000 van verkocht. Maar BMW zag het vooral als experiment van nieuwe technieken en materialen. Ze hebben ook nauwelijks verdiend aan deze thermoplast wagen. De verdwijnende deuren (youtube) van deze auto zakken in de carrosserie zoals de disappearing doors van Jatech. Maar let op de ruimte tussen de instap en de onderkant…

3.

Knik


In de video lijkt de deur te knikken. Het is niet heel goed te zien. Maar dan nog is het de vraag of de deur werkelijk op deze manier kan verdwijnen. De massieve deuren zullen toch eerst wat uit moeten steken om de draai te kunnen maken. Als ze onder de auto schuiven zoals nu, dan zou de hoogte van de auto/onderplaat ruimer moeten zijn, zoals bij de BMW Z1. Zeker als je in aanmerking neemt dat de deur geen metalen plaat is, maar de dikte heeft van een afgewerkte deur met armsteunen en dergelijke. Maar als je dan deze video ziet ga ik toch weer twijfelen of het wel of niet kan.

2007 en verder

De informatie op de site is nauwelijks veranderd sinds 2007. Na die tijd is er ook weinig meer gehoord of verschenen over Jatech (hier nog de presentatie van Jatech in pdf)Het is beslist een spectaculair concept, het ziet er mooi uit en heeft zeker voordelen, zoals Jatech op hun site opsomt. Maar of er ooit op grote schaal auto’s komen zoals deze Jatech? Afwachten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 augustus 2013 door in de categorie 2013, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *